1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntija: Sikainfluenssa sarsia vaarattomampi

Sikainfluessasta ei välttämättä tule yhtä vakavaa virusta kuin lintuinfluenssasta ja sarsista. Aamu-tv:ssä vierailleen sosiaali- ja terveysministeriön johtajan Tapani Melkaksen mukaan tauti saattaa pysyä oireiltaan tavallisena influenssana, mutta tällä hetkellä viruksesta tiedetään vielä liian vähän.

Kotimaan uutiset
Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tapni Melkas
YLE

Melkas arvioi nykytiedon perusteella, että sikainfluenssa leviää tehokkaammin kuin edelliset epidemiat, mutta sen vaarallisuus ei ole samaa luokkaa. Suomessa mahdolliset tartunnan saaneet mieltäisivät sen useimmiten tavalliseksi influenssaksi, Melkas arvioi.

Kiinassa puhkesi vuonna 2003 sars-epidemia. Sars-virus levisi Kiinasta 30 maahan ja tappoi kaikkiaan noin 800 ihmistä. Aasiasta samoihin aikoihin alkunsa saanut lintuinfluenssa on tappanut tähän mennessä noin 250 ihmistä. Sairastuneita on muutamia satoja.

Suomen viranomaiset ovat edellisten epidemioiden takia valmistautuneet huolellisesti leviävien sairauksien ehkäisyyn. Varautuminen lintuinfluenssaan ja sarsiin hyödyttää nyt uuden epidemian uhatessa.

Aamu-tv:ssä vierailleet asiantuntijat sanovat, ettei Suomessa kannata olla huolissaan taudin leviämisestä väenkokouksissa, vappujuhlissa tai päiväkodeissa. Ulkomaille, erityisesti suurilla lentokentillä liikuttaessa pahinta tungosta kannattaa välttää. Asiantuntijat eivät pitäneet hengityssuojaimia kovin tehokkaina keinoina välttää tartunta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi