Täysksylitolin terveysvaikutukset hyväksyttiin koko EU:ssa

Vuosia kestänyt prosessi päättyi alkuviikosta, kun EU:n pysyvä elintarvikekomitea hyväksyi täysksylitolia koskevan terveysväitteen. Yhdenmukainen käytäntö helpottaa täysksylitolituotteiden markkinointia Euroopassa.

Kotimaa
Hammaslääkäri hoitaa potilasta.
Yle

Suomessa ksylitolin hyödyt on tunnettu jo pitkään. Nyt EU-tasollakin on hyväksytty terveysväite, joka yhdenmukaistaa täysksylitolituotteiden markkinointia Euroopassa.

Tähän asti sallitut terveysväitteet on määritelty kansallisesti. EU:ssa tuli kuitenkin voimaan vuonna 2006 uusi terveysväiteasetus, johon liittyen laaditaan parhaillaan eri tuoteryhmiä koskevia hyväksyttyjen terveysväitteiden luetteloa.

Hyväksytty ksylitoliväite on seuraavanlainen:

"Täysksylitolipurukumin on osoitettu vähentävän hammasplakkia. Hammasplakin korkea pitoisuus / määrä on riskitekijä karieksen kehityksessä lapsilla."

Suomessa nyt hyväksytty väite on ollut käytössä jo vuosia. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa terveysväitteisiin on kuitekin perinteisesti suhtauduttu varauksella. Pian toimijoiden tilanne helpottaa, kun yhdenmukaiset säännöt astuvat voimaan.

EU:n pysyvän elintarvikekomitean hyväksyntää edelsi Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n antama lausunto makeisyritys Leafin sille toimittamasta terveysväitteestä.

Lähteet: YLE Uutiset