1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. allergia

Vähensikö vesikriisi allergiaa?

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tutkii Nokialla likavedelle altistuneet pikkulapset. Tutkimuksessa yritetään selvittää, vähensikö vesikriisi lasten allergioita.

Kuva: YLE

Tutkimusasetelma perustuu ajatukseen siitä, että allergiat ovat seurausta liian perusteellisesta hygieniasta.

Kysely lähtee kaikille vuosina 2005...2007 syntyneille nokialaislapsille. Ihotesteihin kutsutaan kaikki likavettä juoneet, kertoo lasten allergologian erikoislääkäri Marita Paassilta Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Hänen mukaansa alle kolmevuotiaita nokialaislapsia on noin 1 200. Arvioiden mukaan heistä 300 altistui likavedelle. Kun allergioita on 20-30 prosentilla 4-7 -vuotiaista, tässä ryhmässä pitäisi olla likimain 60 allergiaa potevaa.

Bakteerikammo voi kostautua

- On olemassa sekä suomalaisia että ulkomaisia tutkimuksia, joissa hygieniahypoteesilla on esitetty, että altistuminen suolistoinfektioille vähentää allergiariskiä. Nyt on tarkoitus selvittää, vähentääkö jo lyhytaikainen altistuminen lasten allergioita, Paassilta selvittää.

Esimerkiksi Venäjällä alueella, jossa altistutaan ympäristön patogeeneille, liikaherkkyyksiä on vähemmän kuin 100 kilometrin päässä Suomen puolella.