1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuore

Kalastajat kokeilevat kuoreen pyytämistä

Saaristomeren kalastajat kokeilevat tänä keväänä monien lähes roskakalana pitämän kuoreen kalastamista. Tähän asti kuore eli norssi on koettu lähinnä riesaksi.

Kuva: Simo Kymäläinen / Yle

Runsaslukuinen kala on täyttänyt kuhaverkot ja paikoin lähes estänyt kalastajille taloudellisesti tärkeän kuhan kalastuksen.

Kuoreella olisi kuitenkin kysyntää venäjällä, mikä voisi korvata pienentyneet kuhasaaliit. Vehmaan Mynälahdella ammatikseen kalastavat Jukka Toivonen ja Jouni Nieminen ovat kokeilleet kuoreen pyytämistä. Kahden moottoriveneen välissä vedettävällä nuotalla on tehty noin kilometrin pituisia vetoja.

Tällä kertaa saalis jäi laihaksi, toteaa nuottaa veneeseen kiskova mynämäkeläinen kalastaja Jukka Toivonen.

- Ei ole saalissa kehumista: yksi lahna, silakka ja muutama sintti. Ollaan vasta kolme kertaa vedetty nuottaa, joten homma on vielä hakemista.

Rysällä kuoretta on saatu huomattavasti nuottaa enemmän. Jukka Toivosella ja Jouni Niemisellä on käytössään kaksi tiheäsilmäistä kuoreen pyyntiin suunniteltua rysää. Toisesta rysästä paras päiväsaalis on ollut yli viisi tonnia kuoretta. Kaikkiaan kuoretta on saatu tämän kevään aikana 20 tonnia. Lounais-Suomen kalatalouskeskus tukee kokeilua ja on lainannut kuorerysät kalastajille.

Jukka Toivonen ja Jouni Nieminen saivat idean kokeilla kuoreen pyytämistä ollessaan kuhaverkoilla. Kuhasaaliin määrä Saaristomerellä on laskenut vuosi vuodelta. Lisäksi terähampainen kuore eli norssi takertuu hampaistaan suurisilmäiseen kuhaverkkoon, mikä on tehnyt kuhan verkkokalastuksesta työlästä ja ajoittain lähes mahdotonta.

- Tästä kevätkalastuksesta tulee melkein puolen vuoden tili. Kuhaa ollaan kalastettu ennen tähän aikaan, mutta kuhia on nyt sen verran vähän ja kuhaverkot ovat täynnä norssia, niin ei se homma kannata enää, toteaa kustavilainen kalastaja Jouni Nieminen.

Kuoreella on kuitenkin kysyntää venäjän markkinoilla. Kuoreesta maksettava hinta on lähes kaksinkertainen silakkaan verrattuna, joten riittävän suuri kuoresaalis on hyvä lisä kalastajan elantoon. Sadasta kilosta kuhaa tai 1500 kilosta kuoretta kalastaja saa suunnilleen saman hinnan eli noin 500 euroa.

Toistaiseksi pyydetylle kuoreelle on löytynyt ostaja, mutta saalismäärien suuresti kasvaessa tilanne saattaa vaikeutua. Kalastajat Jukka Toivonen ja Jouni Nieminen ovat toistaiseksi löytäneet ostajan pyytämälleen kuoreelle, joten he aikovat jatkaa kuoreen eli norssin kalastamista myös ensi keväänä. Kalastaja Jukka Toivosen mukaan se on pakon sanelema juttu.

- Kuhan verkkopyydystys on mennyt norssin takia keväisin aika huonoksi ja syksyllä on hyljeongelma, niin jotain uutta täytyy aina koittaa keksiä.