Opetuspalvelukeskus taas tapetilla

Mielipiteitä jakanut opetuspalvelukeskus palaa opetuslautakunnan käsiteltäväksi keskiviikkona. Kuntien opetustoimet yhdistävä hanke laitettiin jäihin kaksi vuotta sitten Mikkelin opettajien tiukan vastustuksen ja laskelmien keskeneräisyyden takia.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Parin vuoden takaisessa keskustelussa Mikkelin seudun opettajat vastustivat seudullista opetuspalvelukeskusta, sillä sen pelättiin heikentävän Mikkelin koulujen tilannetta, kun koulujen olisi jaettava esimerkiksi erityisopetuksen, koulukuraattorien ja koulupsykologien palvelut pikkukuntien koulujen kanssa.

Keskiviikko-iltana kokoontuvalle opetuslautakunnalle Mikkelin sivistystoimenjohtaja ehdottaa opetuspalvelukeskuksen muodostamista.

Opetuspalvelukeskuksen mielekkyyttä on pohdittu Mikkelissä myös siksi, että jos pienten kuntien rahat eivät riitä omiin palveluihin voi Mikkeli joutua järjestämään ympäryskuntien opetuspalveluita ilman keskustakin. Opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Osmo Ukkonen uskoo, että kahden viime vuoden aikana käydyt kuntaliitoskeskustelut voivat antaa vauhtia opetuspalvelukeskuksen perustamiselle.

- Liitoskeskusteluja on käynnissä ympäristökunnissa jo niin paljon, että on jo korkea aika ryhtyä yhdistämään opetustoimia. En usko, että tästä tulee illan kokouksessa kovin kiivasta keskustelua, arvelee Ukkonen.

Viimeksi hanke tyssäsi Mikkelin epäröintiin pikkukuntien ollessa valmiita toimeen. Ristiinassa, Hirvensalmella ja Puumalassa keskukselle näytetään nytkin vihreää valoa.

Toteutuessaan kuntien yhteinen opetustoimi olisi ensimmäinen laatuaan Suomessa.