Realistiset itsepuolustuslajit palvelualojen työntekijöiden suosiossa

Lisääntyvä väkivallan uhka sairaaloissa ja yksityisillä palvelualoilla on lisännyt uusien itsepuolustuslajien suosiota. Taksikuskit, ravintolatyöntekijät ja sairaanhoitajat hakevat yhä useammin käytännön itsepuolustustaitoja krav maga-, senshido- ja defendo-kursseilta.

Kotimaa

Suoraviivaiset sotilas- ja poliisikäyttöön luodut itsepuolustusjärjestelmät ovat valtaamassa vauhdilla jalansijaa itsepuolustuskoulutuksen saralla. Maailmalla suurta huomiota saaneet senshido, defendo ja krav maga ovat löytäneet tiensä myös Suomeen ja nakertaneet itämaisten kamppailulajien suosiota.

Espoon Krav Maga -seuran pääkouluttaja Jani Suvannon mukaan syynä on se, että uusien lajien harrastaja voi saavuttaa jo muutamassa kuukaudessa kohtuullisen itsepuolustustaidon.

- Ihmiset eivät ole enää niin pitkäjänteisiä, että he jaksaisivat harjoitella vuosikausia kamppailulajeja. Nämä uudet lajit ovat nopeampia oppia ja käytännönläheisimpiä, sanoo Suvanto.

Uusille itsepuolustusjärjestelmille on tyypillistä se, että ne tähtäävät pelkästään itsepuolustustaidon kehittämiseen. Olennainen osa varsinkin Senshidoa on katuväkivaltaan liittyvän pelon ja muiden psykologisten reaktioiden hallinta.

- Se on kriittinen osa tätä harjoittelua. Yhtään treeniä ei vedetä ilman, että ei harjoiteltaisi myös verbaalista toimintaa, havainnointia ja tilanteiden ennakoimista, senshido-kouluttaja Ville Kaivonen sanoo.

Kaivosen mukaan senshidossa pyritään antamaan kokonaisvaltainen kuva väkivaltatilanteista aina niiden synnystä juridiseen jälkipyykkiin saakka. Fyysisellä puolella erona perinteisiin lajeihin on se, että senshidossa ei harjoitella ennalta määrättyjä liikesarjoja vaan harjoittelu perustuu perustekniikoiden soveltamiseen ja todellisten väkivaltatilanteiden simulointiin.

Lyhyt kurssi ei tee ihmisestä tappokonetta

Pitkän linjan itsepuolustuskouluttajat Ville Kaivonen ja Jani Suvanto muistuttavat, että mikään oppi ei tee tavallisesta kadun tallaajasta hetkessä maailmanluokan kävelevää ihmisasetta.

- En missään tapauksessa sano koskaan kenellekään kahden kuukauden kurssin jälkeen, että kiitos ja näkemiin, tässä sinulle loppututkinto ja varmasti pärjäät, sanoo lähes kolmekymmentä vuotta kamppailulajeja opettanut Suvanto.

- On selvää, että mestaria ei tehdä muutamassa tunnissa, hyvin lyhyessäkin ajassa saattaa oppia, mihin kannattaa liikkua tai mistä näkee, että joku on tulossa päälle, kiteyttää Ville Kaivonen.

Suvannon mukaan hänen krav maga- ja defendo-oppilailtaan on tullut kuitenkin hyvää palautetta siitä, että opit ovat toimineet tositilanteessa.

- Vastikään eräs nainen vältti raiskauksen ja toinen oppilas selvisi hengissä puukotuksesta.

Viime vuosina myös sosiaali- ja terveysalojen sekä palvelualojen oppilaitokset ovat sisällyttäneet itsepuolustuskoulutusta opetusohjelmaansa. Tulevaisuudessa tarve kasvanee entisestään, sillä yksintyöskentely kaupan alalla on lisääntymässä ja henkilökunnan uhkailu sekä potilaiden väkivaltainen riehuminen ovat lisääntyneet sairaaloissa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jan Fredriksson