Kiina kielsi ulkomaalaisilta pääsyn vakoilumuseoon

Kiina on avannut Nanjingissa vakoilusta kertovan museon, mutta ulkomaalaisilta sen ovet on suljettu. Museon edustajien mukaan kiellolla halutaan estää arkaluontoisen tiedon paljastuminen ulkomaalaisille.

kulttuuri

Itäkiinalaisessa Nanjingissa sijatsevan museon neljässä näyttelysalissa esitellään sekä vakoiluun liittyvää esineistöä että vakoilun historiaa 1920-luvulta lähtien.

Näytteillä on muun muassa huulipuikoiksi, savukkeiksi tai täytekyniksi naamioituja pistooleja, mikrofonin sisältävä taskulaskin sekä pelikorteiksi naamioituja karttoja. Lisäksi esitellään salaisiksi aikoinaan luokiteltuja asiakirjoja ja selostuksia salakuuntelumenetelmistä sekä tiedustelupalvelun aseita ja univormuja.

Yhdellä osastolla esitellään Kiinan kommunistisen puolueen sissien ennen vuoden 1949 vallankumousta käyttämiä menetelmiä. Myös Kiinan turvallisuusjoukkojen vuoden 1949 jälkeen käyttämät menetelmät kommunistisen järjestelmän turvaamiseksi ovat saaneet oman osastonsa, Xinhua kertoo.

Museon edustaja kertoo uutistoimisto AP:lle, että museossa on käynyt päivittäin yli 500 kiinalaista sen jälkeen, kun se avattiin 13. huhtikuuta.

Kiinalaisilta näyttävät pääsevät hänen mukaansa museoon yleensä ilman tarkastusta, mutta ulkomaalaisilta vaikuttavat käännytetään ovelta.

Lähteet: AFP, AP