Sanoma News ajautui kiistaan avustajiensa kanssa

Sanoma News -konserni on ajautunut kiistaan avustajiensa kanssa. Avustajat eivät hyväksy konsernin tarjoamaa uutta sopimusta, joka antaisi kertakorvauksella rajoittamattomat oikeudet aineistojen käyttöön. Journalistiliitto on saanut valtakirjan sopimuksen vastustamiseen yli 400 toimittajalta.

kulttuuri
Suomen Journalistiliiton työehtoasiamies Petri Savolainen toivoo, että he pääsevät neuvottelupöytään Sanoma Newsin kanssa kerättyjen valtakirjojen avulla.YLE

Adressissa sitä vastustaa 4 000 henkeä. Osa freelancereista on myös kieltäytynyt kirjoittamasta Sanomien lehtiin.

Sanoma perustelee sopimusta uusien välineiden vähäisellä tuotolla, eikä aio perääntyä kiistassa.

- Kaikissa tapauksissa näissä oloissa on aivan mahdoton ajatus, että me jokaisesta kanavasta, joista useimmat eivät alkuvaiheessa tuota meille mitään, maksaisimme vielä lisää, sanoo Sanoma Oy:n toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Suomen Journalistiliiton työehtoasiamies Petri Savolainen sen sijaan näkee asian toisin.

- Freelancerit ovat olleet todella tyrmistyneitä tästä Sanoma Newsin aloitteesta, että halutaan kaikki taloudelliset oikeudet, mitään lisäkorvauksia ei haluta maksaa ja viesti on se, että jos ei tätä yksipuolisesti kirjoitettua sopimusta allekirjoiteta, niin sitten töitäkään ei ole. Ja tällaista spontaania viestiä on kyllä tullut, että jos sopimus lopulta pitää allekirjoittaa, niin ennemmin jää pois ja jättää työt tekemättä, kuin allekirjoittaa nämä huonot ehdot, Savolainen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Joonas Turunen