Madagaskarin kriisiä rauhoitellaan vaalipäätöksellä

Madagaskarin väliaikainen hallitus on luvannut järjestää parlamenttivaalit vielä tämän vuoden aikana, kertoo Afrikan unioni. Päätös syntyi Etiopiassa AU:n neuvonantajien avulla käydyissä neuvotteluissa, joissa etsittiin ratkaisua saarivaltion pahaan poliittiseen kriisiin.

Ulkomaat

AU:n edustajan mukaan Madagaskar on palautettava perustuslailliseen järjestykseen mahdollisimman nopeasti, ettei Intian valtameressä sijaitseva köyhy maa päädy täyteen kaaokseen.

Oppositiojohtaja Andry Rajoelina syrjäytti armeijan tukemana presidentti Marc Ravalomananan puolitoista kuukautta sitten. Ulkomailla se on tuomittu vallankaappauksena, jonka vuoksi Madagaskarin jäsenyys AU:ssa jäädytettiin ja länsimaat katkaisivat muun kuin humanitäärisen apunsa.

Aluksi Rajoelina salli Ravalomananan tukijoiden mielenosoituksen, mutta viime aikoina Rajoelinan tukijoukot ovat puuttuneet niihin kovalla kädellä. Alkuviikolla kaksi ihmistä kuoli ja kuusi haavoittui, kun poliisi ja Ravalaomananan kannattajat ottivat yhteen.

Keskiviikkona parikymmentä sotilasta pidätti Ravalomananan asettaman pääministerin Manandafy Rakotonirina, joka johti varjohallitusta pääkaupungissa Antananarivossa sijaitsevassa hotellissa.

Ravalomanana on maanpaossa Etelä-Afrikassa. Hän sanoo palaavansa vielä. Hänen mukaansa valtaosa armeijasta on hänen puolellaan.

Ravalomanana on varakas liikemies, jota Rajoelina syytti valta-aseman väärinkäytöstä ja välinpitämättömyydestä kansan köyhyydelle. Ravalomana puolestaan sanoo, että Rajoelina on populistinen riidanhaastaja, jota demokratia ei todellisuudessa kiinnosta vähääkään.

Lähteet: AP, AFP