Seudullinen opetustoimi eteni pitkän harppauksen

Mikkelin opetuslautakunta päätti keskiviikon kokouksessaan käynnistää jo kertaalleen haudatun opetuspalvelukeskuksen valmistelun. Kuntien yhteisen opetustoimen on tarkoitus aloittaa syksyllä 2011.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Opetuspalvelukeskuksen aloitusaika herätti lautakunnassa runsaasti keskustelua. Mikkelin seudun yhteinen opetustoimi käynnistyy aikaisintaan vuonna 2011 eli vuotta suunniteltua myöhemmin.

Opetuspalvelukeskus halutaan rahoittaa niin, ettei se syö jo ennestään vähäisiä opetustyön resursseja.

Jo vuosia valmisteltu opetuspalvelukeskus karitui viimeksi osittain siihen, ettei opettajia kuultu riittävästi, sanoo Mikkelin opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Osmo Ukkonen.

Nyt opettejien mukanaolo valmistelutyössä on avainasemassa.

Mikkelin kaupunginhallitus ja kaupinginvaltuusto ottavat kantaa asiaan jo kuluvana keväänä. Jos ne hyväksyvät opetuslautakunnan esityksen, voi opetuspalvelukeskuksen valmistelu alkaa.

Mikkelin lisäksi kuntien yhteisen opetustoimen muodostaisivat Ristiina, Hirvensalmi ja Puumala. Opetustoimen isäntäkunta olisi Mikkeli ja se toimisi tilaaja-tuottaja -periaatteella.

Paras-lain myötä seudullinen toiminta lisääntyy. Se ulottuu esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen lisäksi pian myös opetustoimeen. Ukkosen mukaan Mikkelin seudun opetuspalvelukeskus olisi valtakunnallinen suunnannäyttäjä siinä, miten opetusta voidaan hallinoida seudullisesti. Tähän on painetta etenkin väestötappioalueilla.