Tervaleijona-kyltti palaa takaisin kotiinsa

Oulun Tuiran maamerkkinä 1970-luvulta saakka toimineen Tervaleijona -kyltin kunnostustyöt on saatu päätökseen. LC Oulu-Terwan työ vanhan mainoksen pelastamiseksi päättyy vappupäivänä, jolloin kyltti kohoaa jälleen Merikoskenkadun kerrostalon katolle.

Kuva: YLE / Teija Lassi

Viime syksynä Tuiran Merikoskenkadun katolta alas nostettu Tervaleijona-kyltti on kokenut talven aikana perusteellisen remontin. Kaatopaikkatuomion saaneen mainoksen pelasti LC Oulu-Terwan jäsenten halu saada säilytettyä palanen vanhaa Tuiraa, kertoo hankkeen puuhamiehenä toiminut Kauko Kallio.

- Tämä on ollut eräänlainen kulttuuriperinnön pelastusoperaatio, joka ainakin meidän käsityksemme mukaan on lähtenyt liikkeelle kaupunkilaisten halusta pelastaa se Merijalin perintö, joka meille on aikanaan rakennettu. Me haluamme jättää jotain siitä historiasta tulevillekin sukupolville nähtäväksi.

Muistot makeistehtaasta elävät yhä

Leijona-tervapastillien valmistus lopetettiin Oulussa jo 1970-luvun lopulla, eikä makeistehdastakaan enää ole olemassa. Tarinat menneistä ajoista elävät kuitenkin vielä, ainakin vanhemman sukupolven mielissä.

- Nuoremmista tietenkin vaikea sanoa, koska he eivät ole nähneet sitä, eivätkä ole käyneet maistamassa Tervaleijonia karkkitehtaalla. Mutta aika moni kaupunkilaisista on varmasti jo perimätietona kuullut vanhemmiltaan tai muilta kaupunkilaisilta, että Tervaleijona on syntyjään Oulusta, Kallio pohtii.

LC Oulu-Terwan jäsenten mukaan projektissa ei ole juurikaan työhön upotettuja tunteja laskettu. Hankkeessa on oltu mukana suurella sydämellä, kertoo LC Oulu-Terwan sihteeri Aaro Väyrynen.

- Ilolla tätä hanketta on viety eteenpäin. Tästä saa itselle hyvän mielen, se kai se on paras palkinto, Väyrynen naurahtaa.

Katolla ainakin seuraavat 30 vuotta

Mainoskyltin kunnostustyön on tehnyt Haukiputaalla sijaitseva Oulun Neon, joka myös on myös mainoksen alkuperäinen valmistaja. Ruosteen runtelema kyltti on saanut korjauksessa uuden väripinnan, alumiinirungon ja led-valot. Jatkossa mainos jää taloyhtiön hoitoon, kertoo Asunto-osakeyhtiö Tuiran Tornin isännöitsijä Esko Kangas.

- Taloyhtiö ottaa mainoksesta vastuun, pitää sen kunnossa ja katsoo tuonne tulevaisuuteen, Kangas lupaa.

Mainoksen uskotaan kestävän katolla tuulien ja tuiskujen armoilla ainakin seuraavat 30 vuotta.

Uutuuttaan hohtava leijona kiipeää takaisin kotiinsa Merikoskenkadun kerrostalon katolle vappupäivänä asiaankuuluvien juhlamenojen saattelemana. Ohjelma alkaa kyltin nostolla kello 11.00. Vihkimisen jälkeen yleisö viihdyttävät mm. trapetsitaiteilija ja tanssiorkesteri Ässät. Tarjolla on kahvin ja mehun lisäksi Tervaleijona-pastilleja ja makkaraa.