Oxana kiristettiin prostituoiduksi

Ukrainalainen Oxana oli parikymppisenä kolmen lapsen äiti, eronnut ja köyhä. Oxanan naispuolinen ystävä kertoi, että hän voisi tienata enemmän rahaa yökerhon tarjoilijana Bosniassa.

Ulkomaat
Nainen katselee sillalta
YLE

Suunnitelma oli lähteä sinne yhdessä, kerätä rahaa ja palata takaisin Ukrainaan. Lähtöpäivänä Oxanan ystävä sanoi, että hänellä oli ongelmia passin kanssa. Naisystävä vakuutti, että hän tulisi perässä viikon päästä ja hänen poikaystävänsä veisi Oxanan edeltä.

- Luotin häneen. Minulle ei tullut mieleenkään, että minut voidaan myydä. Eihän ihmistä voi myydä, Oxana huokaa.

Työpaikan sijaan Oxanan ystävän poikaystävä vei hänet taloon Romaniassa, jossa selvisi, että Oxana oli myyty 350 punnalla. Talossa oli Oxanan lisäksi useita nuoria naisia, joista osa oli alaikäisiä. Paikkaa pyörittävä nainen vei Oxanan passin ja kertoi, että hän myy Oxanan eteenpäin. Hän uhkasi, että Oxanan lapset kärsisivät, jos hän yrittäisi paeta.

- He tiesivät missä asuin ja heillä oli kuvia lapsistani, Oxana sanoo.

Kahden vuoden helvetti

Näin alkoi kaksi vuotta Oxanan elämästä, jotka hän vietti orjuudessa ja pakotettuna prostituutioon. Oxana oli talossa kymmenen päivää, kunnes albanialainen mies osti hänet. Oxana salakuljetettiin Serbiaan yön pimeydessä.

Serbiasta matka jatkui Italiaan ja Italiasta Saksaan. Lopulta Oxana päätyi Britanniaan Birminghamiin ja sieltä Lontooseen. Oxana pakotettiin työskentelemään saunoissa, hieromalaitoksissa ja bordelleissa.

- Usko siihen, että näkisin vielä jonain päivänä lapseni, oli ainoa asia, joka piti minut järjissäni, Oxana muistelee.

Pahimmillaan miehiä oli 20 päivässä. Usein miehet olivat humalassa tai ottaneet huumeita. Oxana muistelee miten miehet nöyryyttivät häntä, löivät ja pakottivat hänet tekemään mitä he halusivat.

- He toistivat aina samaa mantraa, että sinä teet tätä rahasta ja haluat rahaa, Oxana kertoo

Pahoinpitelyä ja uhkailua

Oxanan ostanut mies vei kaikki rahat. Kun Oxana yritti salaa säästää rahaa, jotta voisi lähettää ne lapsilleen, mies hakkasi hänet. Mies uhkasi jatkuvasti, että hänen lapsilleen tapahtuu pahaa, jos Oxana ei tottele. Mies myös sanoi, että Oxana oli laittomasti maassa ja hän joutuisi vuosiksi vankilaan, jos poliisi saisi vihiä hänestä.

- Kylpyhuone oli ainoa paikka, jossa sain olla yksin. Itkin, raavin itseäni ja vihasin peilikuvaani. Harjasin pakonomaisesti miesten hajua pois itsestäni, Oxana muistelee.

Oxana ei tuntenut ketään, eikä puhunut kenenkään kanssa ennen kuin hänet kuljetettiin Lontooseen. Pääkaupungissa Oxana tutustui toiseen prostituoituun. Nainen kertoi Oxanalle, että mies tuskin satuttaisi hänen lapsiaan, koska oli paljon helpompaa hankkia uusi nainen. Lopulta Oxana keräsi rohkeutensa ja karkasi.

- Odotin, että minua parittanut mies lähti kotoa ja lukitsi oven. Hajotin ikkunan ja juoksin taksille. Nainen oli antanut minulle osoitteen, mihin mennä, Oxana kertoo.

Lapset edelleen orpokodissa

Osoite oli toiseen saunaa, jossa Oxana keräsi rahaa ainoalla tietämällään keinolla. Hän ei uskaltanut mennä ulos moneen kuukauteen. Lopulta poliisi ratsasi paikan ja vei Oxanan asemalle.

- Itkin hysteerisesti ja kerroin heille tarinani. Olen edelleen kiitollinen poliiseille, jotka uskoivat minua, Oxana muistelee.

Poliisi otti yhteyttä Poppy-projektiin, joka auttaa ihmiskaupan uhreja.

- Kiitän heitä siitä, että olen hengissä, Oxana sanoo.

Oxanan paosta on viisi vuotta, mutta hän ei ole vieläkään saanut lapsiaan takaisin. He ovat edelleen orpokodissa Ukrainassa.

- Uskon, että pitkä oikeustaistelu on kohta voitettu ja saan lapset luokseni Britanniaan. Haluan olla äiti lapsilleni. Tehdä ruokaa ja antaa hyvänyönsuukon, Oxana haaveilee.

Lähteet: YLE Uutiset / Nora Kajantie