1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisasiantuntija: Ei vielä väärä hälytys

Amerikkalaiset terveyden asiantuntijat arvioivat, että ns. sikainfluenssa ei olekaan luullun vaarallinen, vaan käyttäytyy tavallisen kausi-influenssan tavoin. Suomalaisasiantuntijan mukaan virukseen on silti syytä suhtautua vakavasti.

- Tässä on vaarallisuuden suhteen kyse kahdesta eri asiasta. Yksilön riski saada vakava infektio on ilmeisesti suhteellisen pieni, eli siinä mielessä tämä vastaa normaalia, joka vuosi kiertävää kausi-influenssaa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Ilkka Julkunen.

Julkusen mukaan kausi-influenssankin kuolleisuus on yleensä yksi kuollut 10 000 sairastunutta kohti, joten jos maailman väestöstä sairastuisi vaikkapa miljardi ihmistä, niin maailmanlaajuisesti kuolleisuus olisi suuri.

- Ja jos kyse on viruksesta, jota maailman väestö ei ole aiemmin kohdannut, potentiaalisesti sairastuvien määrä on erittäin suuri, koska ihmisillä ei ole immuniteettia virusta vastaan, Julkunen muistuttaa.

Julkusen mukaan kyseessä ei siis ole mikään "väärä hälytys", vaan tautiin täytyy suhtautua vakavasti.

Epidemia ruuhkauttaisi Suomen terveydenhuollon

Suomessa ei viikonloppuna ole ilmennyt uusia tautiepäilyjä, ja loppuviikon epäilyt ovat osoittautumassa aiheettomiksi. Lopullinen varmuus näistä tapauksista saadaan virusviljelyllä viikon sisään.

Tutkimusprofessori Ilkka Julkusen mukaan laaja epidemia näkyisi Suomessakin, vaikka infektio ei olisikaan erityisen tappava.

- Laaaja sairastuneisuus näkyisi Suomessa ennen kaikkea terveydenhuoltojärjestelmän kuormittumisena. Pienellä frekvenssillä ilmaantuisi kuitenkin myös vakavia tautitapauksia, jotka joutuisivat sairaalahoitoon. Ja jos sairastuneiden määrä Suomessa olisi kymmenissä tuhansissa, sadoissa tuhansissa tai jopa miljoonissa, niin kuolemantapauksiakin voisi hyvin tulla.

- WHO:n arvion mukaan tavallinen kausi-influenssakin tappaa maailmassa 500 000 ihmistä vuodessa. Influenssa tuo usein mukanaan keuhkokuumeen, joka voi johtaa kuolemaan. Sama riski liittyy periaatteessa tähän nykyiseen H1N1-infektioon, Julkunen kertoo.

Laajuus nähdään kuukauden sisään

Ilkka Julkusen mukaan infektion leviäminen nähdään 2 - 4 viikon kuluessa, jos nähdään.

- Jos torjuntatoimet osoittautuvat tehokkaiksi, voi olla että infektio pikku hiljaa sammuu. Eteläisellä pallonpuoliskolla on tosin ongelmana se, että siellä alkaa talvikausi, joka tuo mukanaan normaalin kausi-influenssan. Jos tämä uusi infektio lähtee siihen mukaan, niin epidemia voi lähteä eteläisellä pallonpuoliskolla liikkeelle vielä näiden muutaman viikon jälkeenkin.