1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehti: Saksassa epäillään natsitohtorin kuolemaa

Saksalaiset tutkijat epäilevät alkuvuodesta julkistettuja tietoja, joiden mukaan Tohtori Kuolemana tunnettu keskitysleirilääkäri Aribert Heim olisi kuollut Egyptissä, kertoo saksalaislehti Der Spiegel.

Ulkomaat

Saksalainen televisioyhtiö ZDF ja sanomalehti New York Times julkaisivat helmikuussa yhteisselvityksen, jonka mukaan itävaltalaissyntyinen Aribert Heim eli liki 30 vuotta Kairossa ja kuoli siellä syöpään elokuussa 1992. Tietolähteinä olivat Heimin poika ja tuttavat Kairossa.

Maanantaina Der Spiegel -lehdessä julkaistavan artikkelin mukaan saksalaistutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, ettei ZDF:n ja New York Timesin raportti onnistunut esittämään todisteita Heimin kuolemasta. Tutkijat jatkavat kaikkien mahdollisten johtolankojen seuraamista Heimin kohtalon selvittämiseksi.

Tutkijat uskovat, että Heimillä on ollut piileskelyvuosinaan huomattavasti enemmän tukijoita kuin aiemmin on arvioitu. Heimin uskotaan saaneen muun muassa rahalähetyksiä Sveitsistä ja Yhdysvalloista.

Saksan ja Itävallan poliisit sanoivat helmikuussa pyrkivänsä löytämään Heimin ruumiin. ZDF:n ja New York Timesin selvityksen mukaan Heimin ruumis on kuitenkin haudattu Kairossa köyhien joukkohautaan, josta hänen jäännöstensä löytäminen olisi vaikeaa.

Itävaltalaissyntyinen Heim toimi lääkärinä Mauthausenin keskitysleirillä. Hänen uskotaan olevan vastuussa satojen keskitysleirivankien kidutuksesta ja kuolemasta.

Yhdysvaltain joukot pidättivät Heimin vuonna 1945, mutta hänet vapautettiin kaksi vuotta myöhemmin. Heim toimi sittemmin gynekologina Länsi-Saksassa, mutta pakeni vuonna 1962, kun sai vihjeen poliisin olevan aikeissa pidättää hänet.

Heimin epäiltiin pitkään piileskelevän Etelä-Afrikassa. Viime kesänä Chilessä ja Argentiinassa käynnistettiin etsinnät natsitohtorin löytämiseksi.

Muutama vuosi sitten esiin tulleiden ja YLEn A-piste -ohjelman varmistamien tietojen mukaan Heim toimi toisen maailmansodan aikana vuonna 1942 SS-lääkärinä Pohjois-Suomessa, erityisesti Oulun alueella.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi