1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Enontekiö

Norjalaiset intoilevat Hetan lentokentästä

Enontekiö ja Kautokeino haluavat lisätä yhteistyötä lentotoiminnassa. Kautokeinon, Enontekiön ja Finnavian edustajat ovat neuvotelleet siitä, että Hetan lentokenttä voisi palvella Suomen lisäksi myös Luoteis-Norjan aluetta ja Kautokeinoa.

Enontekiö

Enontekiön ja Kautokeinon kunnat ovat esittäneet kentälle uutta markkinointinimeä Sami Airport. Enontekiön kunnanjohtaja Pentti Keskitalo uskoo, että yhteistyö tuo lisää matkailijoita kentälle.

- Kyllä se pitkällä tähtäimellä palvelee myös paikallisia asukkaita Suomen ja Norjan puolella ja varsinkin Kautokeinon alueella, Keskitalo toteaa.

Tuleeko tarjonta lisääntymään kun Kautokeinokin on Enontekiön lentokentän piirissä?

- Kyllä tässä tavoitteena on se, että tarjontaa ja lentoyhtiöitä saadaan lisää, mutta se on pitkän tähtäimen toimintaa.

Enontekiöltä Tromssaan

Etenkin Norjan Kautokeinossa ollaan innostuneita lentokenttäyhteistyöstä. Saamenkielisen Ávvir-lehden haastattelussa Kautokeinon varapuheenjohtaja Jan Ole Buljo sanoo, että kunta voisi tulevaisuudessa tukea lentoyhteyttä Enontekiöltä Tromssaan.

Buljon mukaan kuntien pitäisi yrittää saada kentälle lentoyhteyksiä myös muualle Norjaan.

Enontekiön lentokenttä on pääasiassa tilauslentokäytössä, lähinnä joulu- ja talvisesonkina. Kevättalvella kentälle lentää yksi lentovuoro viikossa.

Enontekiö maksaa lentotappioita

Finncomm Airlines tuo ja vie pääasiassa hiihtomatkaijoita Hetan ja Käsivarren alueelle. Lentoyhtiön markkinointijohtajan Tuure Holkon mukaan tänä vuonna Enontekiön lentojen käyttöaste on ollut 58 prosenttia. Talven aikana lennoilla on ollut kaikkiaan 640 matkustajaa. Yhteensä matkoja on ollut myynnissä reilu tuhat. Holkon mukaan käyttöaste on suurinpiirtein sama kuin viime vuonna.

Finncomin Helsinki- Enontekiö lentovuorot ovat Enontekiön kunnan tukemia lentoja. Kunta on taannut lentotoiminnan maksamalla lentoyhtiölle tappiotakuuta. Enontekiön kunnanjohtaja Pentti Keskitalo arvioi, että tälle vuodelle kunnalle tulee lentovuoroista vajaan 40 000 euron lasku. Viime vuonna Enontekiö maksoi tappiotakuuta reilut 40 000 euroa.

Finncomin kevään viimeinen lentovuoro Enontekiölle lentää toukokuun 9. päivä.

Lähteet: YLE Lappi / Maiju Saijets

Lue seuraavaksi