1. yle.fi
  2. Uutiset

Koira ei osaa arvioida kantaako jää

Pelastuslaitos on onkinut hyisestä vedestä tänä keväänä lukuisia koiria. Usein koira ja omistaja selviävät säikähdyksellä, jos apu on hälytetty tarpeeksi nopeasti.

Kotimaan uutiset
Dalmatialaisen surullinen katse
YLE

Myöhään vapunpäivän iltana pelastuslaitos sai ilmoituksen Otavan Valkjärvessä räpiköivästä hirvestä. Pelastuslaitos kiiruhti paikalle, ja hyisessä vedessä ponnisteleva eläin osoittautuikin suureksi koiraksi.

Veden pinnalla kelluva jää ei kantanut pelastajia, ja koira jouduttiin onkimaan vedestä pelastuslauttojen avulla. Ilmoitus oli tullut tarpeeksi ajoissa ja viluinen koira saatiin pelastettua ilman suurempia vaurioita.

- Se oli varmaankin juossut järven jäälle jäniksen tai muun eläimen perässä. Ei koira osaa arvioida kantaako jää vai ei, aprikoi palomestari Antti Saarinen Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Koirat saadaan pelastettua heikoilta jäiltä lähes aina. Koska koirat osaavat uida, ne eivät painu pinnan alle. Jos apua pyydetään ajoissa, koira ei ennätä uupua ja kohmettua kylmässä vedessä.

- En edes muista milloin koira olisi hukkunut heikkoihin jäihin, sanoo Saarinen.

Pelastettavana koira onkin pelastuslaitokselle paljon helpompi kuin vaikkapa hirvi, sillä paitsi että se on kevyt, se yleensä suhtautuu pelastajiinsa rauhallisesti.

- Vaikka koirat usein ovatkin hätääntyneitä kylmässä vedessä, niin harvoin ne päälle käyvät. Koira aavistaa, että sitä autetaan.

Hirvi hukkuu harvoin

Vaikka hirvet ovat kunnioitettavan kokonsa takia vaikeampia pelastaa, ne hukkuvat vain harvoin. Yleensä hirvi pelastetaan rikkomalla sille jäähän kulku-ura rantaan, jolloin se ui itse maihin.

- Harvoin joudutaan kantoliinoja kiinnittämään, mutta ei sekään mahdoton tehtävä ole, vaikka villieläin onkin kysymyksessä. Hirvi on temmeltänyt vedessä yleensä jo hyvän aikaa, ja se on niin väsynyt kun pelastajat saapuvat, ettei se pane vastaan, kertoo Saarinen.

Vapun aikaan yksi hirvi menehtyi Mikkelissä teutaroiduttuaan itsensä väsyksiin vedessä ennenkuin ohikulkija huomasi sen ja soitti pelastuslaitokselle.

- Joskus eläinlääkärikin voi käydä lopettamassa hirven jos, sillä on esimerkiksi jalka poikki.

Lähteet: YLE Etelä-Savo / Riina Ahonen

Lue seuraavaksi