Hamppumarssit keräsivät satoja osanottajia

Lauantaina järjestetyt, kannabiksen laillistamista tukevat, hamppumarssit ovat sujuneet rauhallisesti. Kauniissa säässä alkuiltapäivästä järjestetyt marssit keräsivät satoja osanottajia. Mielenosoituksissa vaadittiin kannabiksen käytön, hallussapidon ja kotikasvatuksen sallimista.

Kuva: Iira Hartikainen / YLE

Helsingin keskustaa kiertäneeseen marssiin otti poliisin mukaan osaa noin 300 ihmistä. Järjestäjien mukaan osanottajia oli enemmän, arviolta 400 - 500. Rauhallisesti sujuneen marssin jälkeen vuorossa oli puheita kannabiksen laillistamisesta.

Tampereella niin ikään rauhallisesti sujuneeseen marssiin otti osaa järjestäjien mukaan reilut 200 ihmistä. Keskustorille paneelikeskusteluita kuulemaan saapui vielä suurempi joukko. Myös Turussa marssittiin rauhallisesti, osanottajia oli poliisin mukaan noin 200.

Oulussa marssiin otti osaa vajaat 100 henkeä. Marssi eteni torilta kävelykatu Rotuaarille omin nokkinensa, sillä liikennettä ohjaamaan lähetetty poliisipartio saapui paikalle ilmeisesti myöhässä, eikä löytänyt kulkuetta sen jälkeenkään. Marssin järjestäjien mukaan seitsemättä kertaa järjestetty marssi kulki tänä vuonna uutta reittiä, mutta siitä oli tiedotettu poliisille.

Marssit olivat osa maailmanlaajuista tempausta, jossa järjestettiin tapahtumia noin 300 kaupungissa ympäri maailmaa. Suomessa marssittiin nyt kymmenettä kertaa.

Suomen kannabisyhdistyksen mukaan kannabispidätykset syövät yhteiskunnan rahoja ja seuraamukset aiheuttavat syrjäytymistä. Käyttäjä voi saada huumepidätyksen vuoksi mm. potkut töistä tai opiskelupaikalta.

Yhdistys puhuu etenkin kannabiksen kotikasvatuksen puolesta. Kotikasvatus on kaupallisen kasvatuksen ja salakuljetuksen pahin kilpailija, vainoamalla kotikasvattajia ainoastaan kasvatetaan yhteiskunnalle koituvia haittoja, yhdistyksen kannanotossa sanotaan.

Kannabisyhdistyksen arvion mukaan Suomessa kasvatetaan kannabista 10 000 - 20 000 kotitaloudessa.