Naakat lisääntyneet hurjasti viime vuosina

Naakkojen määrä on lisääntynyt viime vuosina runsaasti. Parinkymmenen viime vuoden aikana naakkojen määrä on kolminkertaistunut, sanoo ornitologi Jukka Tanner.

Kotimaa
Naakka
YLE / Pekka Kauranen

Suomessa pesii arviolta 100 000 naakkapariskuntaa ja lintu on levittäytynyt jatkuvasti yhä pohjoisemmaksi. Naakka on viisas lintu ja naakkayhdyskunnassa eletäänkin tiukan järjestyksen mukaan.

- Naakka on varsin oppivainen ja pitkäikäisenä lajina se muistaa hyvin erilaisia asioita. Se on myös hyvin sosiaalinen laji, pesii yhdyskunnittain ja viimeaikaisten tutkimusten mukaan sillä on erityinen kyky kommunikoida silmillään lajitovereidensa kanssa, sanoo ornitologi Jukka Tanner.

Naakat aiheuttavat häiriötä ja vahinkoa maataloudelle joillakin alueilla. Vaikka naakkoja on nykyään paljon se on toistaiseksi rauhoitettu ja lupa haittanaakkojen hävittämiseen on anottava alueellisilta Ympäristökeskuksilta. Naakkakantoja tutkitaan jatkuvasti mm. rengastamalla.

- Naakkoja rengastetaan sen takia, että pystytään selvittämään populaation rakennetta: niiden elinikää, poikastuottoa, pariuskollisuutta, hyvin monenlaisia asioita pystytään samaan selville rengastuksen kautta.

Jos kotitalon tai mökin ympärillä pyörii paljon naakkoja, kannattaa asentaa savupiipun päälle verkko. Naakka tekee pesän syvälle piippuun, ja perustaa pesänsä tiukaksi.

Lähteet: YLE Uutiset