1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Taimitarha ja -viljelijä

Taimi-istutuksista suojelukasvin toivo

Uudet, innovatiiviset suojelutoimenpiteet ovat tarpeen, sillä Kanta-Hämeen tunnuskasvia, hämeenkylmänkukkaa, on Suomessa jäljellä vain noin 3000 yksilöä.

Taimitarha ja -viljelijä
hämeenkylmänkukka kangasmetsässä
Hentoinen hämeenkylmänkukka tarvitsee suojelutoimia.YLE / Sari Törmikoski

Hämeenkylmänkukka on varsin valikoiva kasvi, joka viihtyy ainoastaan valoisilla, lämpimillä harjukankailla. Kylmänkukka leviää luonnonoloissa huonosti, joten kasvin leviämistä yritetään edistää uudenlaisen kokeilun avulla.

UPM Metsä on saanut erikoisluvalla kasvattaa hämeenkylmänkukkaa siemenistä taimiksi. Taimet istutettiin Janakkalan Tervavuorelle syksyllä. UPM:n ympäristöasiantuntijan Juha-Matti Valosen mukaan taimi-istuttaminen vaikuttaa lupaavalta keinolta levittää kukkaharvinaisuutta.

- Tilanne näyttää erittäin hyvältä. Suurin osa lokakuussa 2008 istutetuista taimista on edelleenkin elossa ja taimet näyttävät virkeiltä, sanoo Valonen.

Taimi-istuttamisen todellinen teho nähdään kuitenkin vasta muutaman vuoden kuluttua, sillä nuoret taimet kuolevat helposti, huomauttaa Helsingin yliopiston luonnontieteellisen museon johtaja, professori Pertti Uotila.

- Jää nähtäväksi, miten taimet selviävät seuraavista talvista sekä hirvistä ja peuroista. Olen muutamissa paikoissa nähnyt, että tällaisia siementaimia on syntynyt hyvinkin runsaasti ja ne elävät muutaman vuoden, mutta kun tulee epäotollinen aika, ne häviävät syystä tai toisesta, kertoo Pertti Uotila.

Hämeenkylmänkukan aktiivinen suojelu on lajin selviämisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. UPM Metsä aikookin laajentaa taimi-istutuskokeiluaan, ympäristöasiantuntija Juha-Matti Valonen kertoo.

- Tähän mennessä olemme istuttaneet hämeenkylmänkukkaa paikkoihin, joista siemenetkin on kerätty. Seuraavaksi kokeilemme viedä hämeenkylmänkukan viljelytaimia paikkoihin, joissa kasvia ei ole aiemmin esiintynyt. Lammintien varressa on poltettu harju, johon taimia olisi tarkoitus istuttaa.

Lähteet: YLE Häme / Sari Törmikoski

Lue seuraavaksi