EU nihkeä suomalaiselintarvikkeiden terveysväitteille

Suuri osa suomalaisten elintarvikkeiden terveysväittämistä ei todennäköisesti pääse läpi EU:n viranomaisten tutkinnasta. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA sorvaa parhaillaan lausuntojaan EU-maista kerätyistä väittämistä. Tulevaisuudessa tuotteissa saa esittää vain EU:n hyväksymiä lausumia.

Kuva: YLE

Toistaiseksi suomalaista elintarvikkeista EU:n hyväksynnän ovat saaneet vain Benecolin veren kolesterolin alentamiseen liittyvä terveysväite ja Leafin täysksylitolipurukumi – sen sijaan Valion funktionaaliset elintarvikkeet ovat olleet vaikeuksissa Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n syynissä.

Kaksi Valion tuotteisiin liittyvää terveysväitettä on hylätty. Kohtelustaan viisastuneena Valio on vetänyt loput hakemuksistaan pois.

- Valio varmasti lähettää uusia hakemuksia, mutta nyt odotellaan EFSA:sta lisätarkennuksia. Tiukalta tuntuu, mutta aika näyttää, mihin EFSA:n vaatimukset asettuvat, sanoo tutkimusjohtaja Riitta Korpela.

Terveysväitteiden hyväksyntä vasta alkumetreillä

Valio ei ole pulmineen yksin. Valtaosa eurooppalaisista hakijoista on saanut kehotuksen toimittaa lisää taattua tutkimustietoa EU:lle. EFSA on ottanut kantaa kahdeksaan Suomesta tulleeseen hakemukseen. Niistä vain Leafin ksylitolille on näytetty vihreää valoa.

Loput on joko hylätty tai yritys on vetänyt hakemuksensa itse pois. Lisäksi Benecol-tuoteperheen väittämät ovat menneet läpi, mutta tämä hakemus välitettiin Englannin viranomaisten kautta.

Mutta nyt ollaan vasta alussa. Toistaiseksi EU on ottanut kantaa vain yhteen terveysväittämien erityisalueeseen, joka liittyy sairauden riskiin tai lasten kasvuun ja kehitykseen. Näitä erillisiä hakemuksia on tullut pääasiassa suurilta yrityksiltä.

Kesällä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen alkaa tiputella lausuntoja EU:n ruuasta vastaavan komitean päätösten pohjaksi ylivertaisesti suurimmasta terveysväitteiden ryhmästä. Ryhmää voisi luonnehtia vaikkapa yleisesti hyväksyttävään tietoon perustuvaksi listaksi. Yksinomaan Suomesta tälle listalle kerättiin yli tuhat terveysväitettä.

Evira usko tiukan linjan jatkuvan

Ylitarkastaja Sari Sippola Suomen elintarviketurvallisuusvirastosta Evirasta ennakoi, että myös yhteislista seulotaan tarkkaan.

- Saattaa olla, että vaaditaan ihan yhtä lailla edustavia tutkimuksia, joista voidaan todeta, mikä yhteys elintarvikkeella ja esitetyllä terveysvaikutuksella on.

EU:n tavoitteena on ollut, että unionin alueella hyväksyttävien terveysväitteiden lista valmistuisi tammikuussa 2010. Tavoite ei toteudu, sillä ehdokkaita tuli paljon enemmän kuin osattiin odottaa. Toisaalta EU:ssa ei ole saatu aikaan vielä päätöstä siitäkään, millaisiin elintarvikkeisiin terveysväittämiä voitaisiin liittää.

Ratkaisematta on esimerkiksi, saako suolaisia perunalastuja myydä terveyttä edistävänä tuotteena, jos niihin on ympätty jokin "terveellinen" lisä.

Raisio Oy:ssä hyristään tyytyväisinä

Raisio Oyj:ssä, päinvastoin kuin monissa muissa yrityksissä, kiitellään EU:n tiukkaa terveysväitelinjausta. Kun karsinta on tehty ja hyväksyttävät väitteet seulottu, ei kuluttajille enää voida myydä tavallista ruokaa terveysvaikutteisena ravintona, pohtii tutkimus- ja kehitysjohtaja Ingmar Wester.

- Elintarvikkeiden määrä, joihin liitetään terveysväitteitä, tulee vähenemään. Näyttää siltä, että vain murto-osa nykyisistä hakemuksista on menossa läpi, Wester arvioi.