Kirjojen hävittäminen aiheuttaa päänvaivaa

Kodin kirjahyllyn tyhjentäminen saattaa olla yllättävän työlästä puuhaa. Monelle kirjoihin liittyy niin vahvoja tunnelatauksia, ettei niitä heti ensimmäiseksi haluaisi heittää roskien sekaan.

kulttuuri
YLE

Kirjastot kieltäytyvät yhä useammin yksityisten kirjalahjoituksista. Niitä otetaan vastaan hyvin harkitusti, sillä yleensä kaikista kirjoista on yksi tai useampi kappale. Toisaalta tilat eivät riitä varastointiin. Kuopiossa sijaitsee Suomen Varastokirjasto, jonne kirjastotkin joutuvat antamaan vähemmän lainattuja teoksiaan.

Kansalliskirjasto Helsingissä vastaanottaa vain erittäin harvinaisia teoksia ja poikkeustapauksessa koko kirjaston.

- Korostamme suomalaista kulttuurihistoriaa, tiedettä ja taidetta, mutta meillä on jo kolme miljoonaa kirjaa eli riittävästi, sanoo palvelupäällikkö Liisa Savolainen Kansalliskirjastosta.

On erittäin harvinaista, että suomalaiskodeista löytyy kansalliskirjastolle arvokkaita teoksia.

Palvelutaloihin lukemista

Sairaalat ja vanhusten palvelutalot saattavat olla halukkaita joidenkin kirjojen vastaanottoon, mutta koska niilläkin tilat ovat pienet, ei massiivisia kuormia voida ottaa vastaan.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla on useita vanhojen kirjojen antikvariaatteja, ja ne ottavat kirjoja vastaan valikoidusti. Antikvariaatit maksavat hyllyyn otettavasta kirjasta alkaen 50 senttiä kappaleelta. Jotkut tosin saattavat käsitellä vaikka koko kuolinpesän kirjat, mutta heittävät kelpaamattomat tylysti roskalaatikoihin.

Ympäristöasiantuntija Sari Kemppainen YTV-Jätehuollosta kehottaa kierrättämään kirjat oikein.

- Kovakantisista kirjoista täytyy irrottaa kannet ja laittaa ne joko energia- tai sekajätteeseen.

Pääkaupunkiseudun kaatopaikoilla henkilöautokuormallinen sekajätettä maksaa 11 euroa ja paperijäte viisi euroa. Jos hyödynnettävää eli paperijätettä on kuormasta yli puolet, maksu on vain viisi euroa.

Kierrätyskeskus kätevä valinta

Helppo ja hyödyllinen paikka vanhojen kirjojen loppusijoitukseen ovat kierrätyskeskukset. Niihin kirjoja voi viedä vaikka pahvilaatikoittain.

- Olemme tehneet asian asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. Kirjojen tuojalle riittää, kun avaa oven ja nostaa laatikot sisälle, naurahtaa kierrätyskeskuksen kirjaosaston vastaava Barbro Elgert.

Kierrätyskeskuksesta hyväkuntoiset kirjat päätyvät uusille asiakkaille noin 1 - 5 euron kappalehintaan. Pääkaupunkiseudulla kierrätyskeskukset pitävät lisäksi ns. ilmaishuoneita.

- Meillä on linja-autoasemalla ilmaispiste, mistä matkailijat voivat napata mukaansa kaksi kirjaa ilmaiseksi, muistuttaa Elgert.

Kirjoissa on kierrätyskeskuksen tarra, joka muistuttaa hyvästä kierrätyksestä. Muutoin kierrätyskeskus toimii kuten antikvariaatit. Hyväkuntoisia kirjoja niistä voi ostaa noin 1 - 5 euron kappalehintaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Marjo Rein