1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Prinssi Charles suututti arkkitehdit

Britanniassa prinssi Charles on riitautunut arkkitehtiväen kanssa. Modernia arkkitehtuuria vieroksuva Walesin prinssi on yrittänyt estää Lontoon Chelseassa sijaitsevan alueen suunnitelman.

Kuva: YLE Uutiset Grafiikka; Google Maps

25 vuotta sitten Walesin prinssi ja modernismia edustavat arkkitehdit ottivat yhteen Lontoon Trafalgar-aukiolla sijaitsevan kansallisen taidegallerian National Galleryn modernista lisärakennussuunnitelmasta.

Prinssi voitti taistelun ja rakennus tehtiin enemmän National Galleryn vanhaan tyyliin soveltuvaksi. Kruununperijä väitti modernien arkkitehtien yrittävän tehdä kaikista rakennuksista energiavoimaloiden tai Pohjanmeren öljylauttojen näköisiä Pariisin Pompidou-keskuksen tyyliin.

Arkkitehtuuri muuttui 80-luvulla

Rauha on viime vuosina palannut maahan, sillä moderni arkkitehtuuri alkoi muuttua 80-luvulla. Arkkitehdit ovat oppineet taivuttamaan lasia ja terästä uudella pehmeämmällä tavalla. Kaarevat, veistokselliset muodot ovat tehneet modernin arkkitehtuurin suosituksi.

Frank Gehryn Guggenheimin museo Bilbaossa, Richard Rogersin vakuutusyhtiö Lloydsin talo, Norman Fosterin ohjusta muistuttava lasitorni Kurkku Lontoon Cityssä ja Fosterin vino kaupungintalo Itä-Lontoossa ovat tulleet todellisiksi ikonirakennuksiksi.

Prinssi puolustaa perinteitä

Nyt vanha sota on jälleen puhjennut. Prinssi Charles ei hyväksy Richard Rogersin 16 pienen lasitornin muodostamaa asuinaluesuunnitelmaa Etelä-Lontoossa, Chelseassa. Kruununperijän mielestä se ei soinnu yhteen alueen vieressä sijaitsevan sairaalan kanssa, jonka on piirtänyt barokkiarkkitehti Christopher Wren.

Arkkitehtien suosima kontrastin idea on vieras prinssille. Niinpä hän on ilmeisesti kirjoittanut suoraan Qatarin emirille sheikki Hamadille ja kehottanut tätä luopumaan Rogersin suunnitelmasta, viis välittäen Lontoon kaupunkisuunnittelusäännöistä.

Britannian arkkitehtikunta on raivoissaan, koska kruununperijä yrittää käyttää hyväkseen erityisasemaansa. Arkkitehtuurin brittiläiset ja kansainväliset tähdet kanadalaisesta Frank Gehrystä italialaiseen Renzo Pianoon ovat myös allekirjoittaneet brittiarkkitehtien protestin kruununperijän menettelyä vastaan.

Prinssi Charles tosin puhuu Chelsean asukkaiden puolesta. Monet ovat kyllästyneitä lasi- ja teräsrakennuksiin. He kaipaavat taas tiilestä tai kivestä tehtyjä taloja ja perinteisiä katuja suurten asuma-alueiden sijasta.