1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saloniuksen ja Finnairin lahjusepäily syyteharkintaan

Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen ja Finnairin lahjusrikosepäilyn esitutkinta on valmistunut. Keskusrikospoliisi toimittaa aineiston tällä viikolla valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Kotimaan uutiset

Syyteharkinnan tekee apulaisvaltakunnankunnansyyttäjä Jorma Kalske valtionsyyttäjä Jukka Rappen esittelystä. Syyteharkinta saataneen päätökseen kesäkuun alkuun mennessä.

Taustalla lomamatka Thaimaahan

Tapaus liittyy Saloniuksen Thaimaan-matkaan. Salonius matkusti avovaimonsa kanssa Thaimaahan ennalta ilmoittamalleen vuosilomalle tammi-helmikuun vaihteessa. Paluumatkalla hänet siirrettiin Finnairin lennolla turistiluokasta bisnesluokkaan.

Finnairin lentotoimintaryhmän johtajaa Veikko Sievästä epäillään lahjuksen antamisesta, Saloniusta puolestaan lahjuksen vastaanottamisesta tai lahjusrikkomuksesta. Molemmat epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Tutkinnan pani vireille Lentäjäliitto

Poliisi on esitutkinnassa pyrkinyt selvittämään, oliko kyseessä lahjus, vai nostettiinko Saloniuksen matkustusluokkaa normaaleista syistä, kuten ylivarauksesta johtuen.

Lahjuksen tunnusmerkistö edellyttää myös, että teko on ollut omiaan vaikuttamaan virkamiehen toimintaan.

Tutkintapyynnön poliisille teki Lentäjäliitto. Liitto sanoi epäilevänsä, että työnantajapuoli on yrittänyt vaikuttaa kyseenalaisin keinoin valtakunnansovittelijan päätöksiin Finnairin lentäjien lakon sovittelussa.

Lahjonnasta kovat seuraamukset

Suomen laki suhtautuu lahjusrikoksiin verraten ankarasti. Perusmuotoisesta lahjuksen antamisesta tai vastaanottamisesta on maksimirangaistuksena 2 vuotta vankeutta.

Törkeästä lahjusrikoksesta rangaistusmaksimi on neljä vuotta vankeutta. Lievimmästä tekomuodosta eli lahjusrikkomuksesta enimmäisrangaistuksena on kuuden kuukauden vankeus.

Lahjusrikokseen syyllistynyt virkamies voidaan myös määrätä menettämään virkansa.

Mahdollisesta rikoshyödystä suuret käsityserot

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Arto Tuomela Keskusrikospoliisista sanoo, että mahdollisen rikoshyödyn arvioiminen on ollut erittäin vaikeata.

- Esitutkintapyynnössä puhuttiin 4 000 eurosta. Useat muut osapuolet katsovat kuitenkin, että kysymys on enemmänkin ollut matkustusmukavuudesta.

- Lisäksi täytyy muistaa, että etenkin ylivaraustilanteissa asiakkaiden matkustusmukavuutta on tapana tietoisesti nostaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi