Karhulan lasi siirtyy historiaan, Finlandia-pullon valmistus loppuu Suomessa

Amerikkalaisyhtiö O-I lopettaa maan ainoan lasipullotehtaan Kotkan Karhulassa. Tehtaalla työskentelee yli sata henkilöä. Entinen Karhulan lasi valmisti muun muassa ensimmäiset Aalto-vaasit.

Kotimaa
Vodkapulloja hyllyssä
Juha-Pekka Inkinen / YLE

Finlandia-vodkapulloja valmistavan Karhulan lasitehtaan toiminta loppuu Kotkassa.

Työttömäksi jää 106 henkilöä. Heistä 84 on työntekijöitä ja loput toimihenkilöitä.

Tehtaan lasitoiminta lopetetaan ensi kesänä ja silkkipaino vuodenvaihteen jälkeen. Työntekijöistä 13 on silkkipainon puolella, loput pullonvalmistuksessa.

Amerikkalaisyhtiö O-I:n omistaman tehtaan lopettamisen taustalla on pullotuotannon ylikapasiteetti Euroopassa. Työntekijöille kerrottiin tehtaan kohtalosta maanantaiaamuna.

- Myynti on vähentynyt, vienti laskenut ja lamakin osaltaan vaikuttanut asiaan. Tuotantoa on rajoitettu aika paljon viime aikoina, kertoo O-I Manufacturing Finland Oy:n pääluottamusmies Joni Vanhala.

Finlandia-pullon valmistus siirtyy Eurooppaan

Työntekijät ovat ottaneet tiedon tehtaan lopettamisesta vastaan rauhallisesti. Uutisia on osattu odottaa.

- Täällä on käynyt muiden Euroopan tehtaiden väkeä katsomassa, miten Finlandia-pulloja tehdään, Vanhala toteaa.

Pullojen valmistus siirtyneekin Kotkasta muualle Eurooppaan. Finlandia-pulloja on koeajettu mm. Virossa ja Hollannissa.

Finlandia-pullo on ollut Suomen ainoan lasipullotehtaan päätuote.

- Vielä vuosi sitten pulloja oli aika paljon, mutta lajit ovat vähentyneet koko ajan.

Lasitehtaalla pitkät perinteet

Karhulan lasitehdas on ollut Suomen ainoa lasipulloja valmistava tehdas. Tehtaan tuotanto alkoi vuonna 1889. Alkuvuosina pääpaino oli talouslasissa. Tehtaalla tuotettiin esimerkiksi lampunlaseja ja lääkelaseja.

Ensimmäinen ikkunalasi puhallettiin vuonna 1899. Muutaman vuoden kuluttua tästä tehtaalla valmistettiin jo liki kolme miljoonaa ikkunalasia vuodessa. Vuoteen 1910 mennessä Karhulan lasitehdas oli noussut talouslasin ja ikkunalasin johtavaksi valmistajaksi Suomessa.

Muun muassa ensimmäiset Alvar Aallon Savoy-vaasit valmistuivat tehtaassa.

Amerikkalaisyhtiö O-I osti tehtaan vuonna 1995.

Tehtaan lopettamiseen liittyvä yt-menettely käynnistyy ensi viikolla.

Vähän tehtävissä

O-I Manufacturing Finlandin henkilöstöjohtaja Marjukka Peltonen sanoo, että vaikka tässä vaiheessa tedään vasta kaavailuja, on tehdas vaikea pelastaa millään keinoin. Kysyntää pitäisi löytyä enemmän lähimarkkinoilta eli kotimaasta ja Skandinaviasta. Yhtiöllä on tuotantoa 11 maassa Euroopassa.

O-I yrittää auttaa ilman työtä jääviä tehtaan työntekijöitä työllistymään muissa pisteissä Euroopassa tai mahdollisuuksien mukaan Kotkassa. Peltosen mukaan työntekijöistä löytyy osaajia ainakin metalli- ja elektroniikka-aloille.

Lähteet: YLE Kymenlaakso