Hometaloissa lymyää myös ameboja

Yksisoluiset alkueläimet, amebat, saattavat tehdä hometalojen bakteereista entistä myrkyllisempiä. Tämä on havaittu perjantaina Kuopion yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa. Ameboja löytyi useammasta kuin joka viidennestä kosteusvauriorakennuksesta .

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Terhi Yli-Pirilä tutki näytteitä yli 120 kosteusvaurioisesta rakennuksesta. 22 prosentissa niistä löytyi ameboja. Ameboja vipelsi etenkin pahiten vaurioituneissa rakennusmateriaaleissa. Ne säilyivät elinkykyisinä jopa kuukausia, jos materiaali oli märkää.

Amebat esiintyivät usein yhdessä kosteusvaurioon liittyvien bakteerien ja homesienten kanssa. Yhteiskasvatuskokeet paljastivat , että bakteerit hyötyivät ameboista: ne lisääntyivät moninkertaisesti verrattuna siihen, että niitä kasvatettiin yksinään ilman ameboja. Homesienillä amebojen vaikutus oli vähäisempi.

Jotkut bakteerit olivat myös myrkyllisempiä silloin, kun ne esiintyivät amebojen kanssa.

- Amebat voisivat siten olla yksi selitys sille, miksi ihmiset oireilevat kosteusvauriorakennuksissa silloinkin, kun mitatut bakteeripitoisuudet ovat alhaiset, Yli-Pirilä arvioi havaintojen merkitystä.

Yksinään eivät ärsytä

Tutkija ei kuitenkaan usko, että amebat yksinään aiheuttaisivat ärsytysoireita tai joitain terveyshaittoja kosteusvauriorakennuksissa. Varmasti sitä ei kuitenkaan tiedetä.

Ameboiksi kutsuttuja vipeltäjiä on luonnossa monenlaisia ja lähes joka paikassa. Esimerkiksi Nokian vesikriisin yhteydessä löydettiin myös ameboja, mutta ne olivat erilaisia kuin hometaloissa esiintyvät.