1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Keskiviikkona vietetään Kirjan ja ruusun päivää

Suomessa vietetään tiistaina Kirjan ja ruusun päivää. Päivän päätapahtuma järjestetään Helsingin Kampissa Narinkkatorilla, jossa on haastateltavana lukuisa joukko kirjailijoita.

Kuva: YLE

Päätapahtuman yhteydessä kirjailija Anna-Leena Härkösen Häräntappoase (1984) palkitaan vuoden 2009 Nuortenkirjapöllö-palkinnolla. Palkinnon voittajan on valinnut muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta esiraadin valitsemien viiden nuortenkirjan joukosta.

Kirjan ja ruusun päätapahtuma järjestetään Helsingissä nyt 13:nnen kerran. Kyseessä on keskiaikaiseen katalonialaiseen taruun pohjautuva perinne, jossa mies lahjoittaa naiselle punaisen ruusun ja nainen vuorostaan miehelle kirjan.

Nykyisin vietettävän Kirjan ja ruusun päivän alkuperä on vuodessa 1926, jolloin huhtikuun 23. päivää alettiin viettää barcelonalaisen kirjakauppaan idean mukaan.

Kaikkialla Kirjan ja ruusun päivää ei vietetä huhtikuussa, vaan monet maat ovat sovittaneet päivän itselleen sopivaan ajankohtaan.

Vuonna 1995 YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurirahasto Unesco julisti Kirjan ja ruusun päivän Maailman kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi.