Hyppää sisältöön

Viisi ehdolla Porvoon piispaksi

Porvoon uudeksi piispaksi pyrkii viisi ehdokasta. Porvoon hiippakunnan tuomiokapitulille on jätetty viiden valitsijamiesyhdistyksen esitykset.

Porvoon väistyvä hiippakunnan piispa Gustav Björkstrand ja Helsingin hiippakunnan piispa Eero Huovinen. Kuva: YLE

Ehdolla ovat hiippakuntatadekaani Sixten Ekstrand, pääsihteeri Henrik Perret, koulutussuunnittelija Björn Vikström, rovasti Juanita Fagerholm-Urch ja kirkkoherra Bo-Göran Åstrand.

Porvoon hiippakunnan piispan valitsevat hiippakunnan papit, lehtorit ja maallikkovalitsijat.

Piispanvaali järjestetään 2. syyskuuta.

Uusi piispa aloittaa tehtävässään marraskuun alussa kun nykyinen piispa Gustav Björkstrand jättää tehtävänsä.

Lisätietoa ehdokkaista

Teologian tohtori Sixten Ekstrand (48) on Porvoon hiippakunnan dekaani. Hän on valmistunut teologian kandidaatiksi Åbo Akademista 1984 ja väitellyt tohtoriksi 1993. Hän on toiminut seurakuntapappina ja toiminnanjohtajana kirkon nuorisojärjestössä. Ekstrand on ollut myös käytännöllisen teologian professorina. 2007 hän aloitti työn hiippakunnan dekaanina.

Rovasti Henrik Perret (62) on Suomen teologisen Instituutin pääsihteeri. Hän valmistui teologian kandidaatiksi 1972 Helsingin yliopistosta. Hän on toiminut seurakuntapappina ja Markuksen seurakunnan kirkkoherrana Helsingissä. Kahden vuoden ajan hän oli Medi-Helin toiminnanjohtaja. Kirkolliskokousedustajana hän on ollut vuodesta 1983.

Teologian tohtori Björn Vikström (45) on suorittanut teologian kandidaatin tutkinnon 1988. Uransa alussa hän oli seurakuntapastorina Matteuksen seurakunnassa Helsingissä. Vuodet 1991-2006 hän oli kappalaisena Kemiönsaaren seurakunnassa. 1997 hän suoritti filosofian maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa. Parhaillaan hän toimii tutkijana, koordinaattorina ja koulutussuunnittelijana Åbo Akademissa.

Rovasti Juanita Fagerholm-Urch (55) on Sund-Vårdö -seurakunnan kirkkoherra, tehtävään hänet valittiin 1993. Hän on ollut Ahvenanmaan lääninrovastina 1995-2001 ja kirkolliskokouksen jäsenenä 1996-2000. Hän valmistui teologian kandidaatiksi Åbo Akademista 1978. Papiksi hänet vihittiin 1988. Hän on toiminut ensin lehtorina ja sitten seurakuntapastorina sekä Helsingissä että Ahvenanmaalla.

Bo-Göran Åstrand (44) on Pietarsaaren ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra. Tehtävässä on ollut vuodesta 2007. Koko pappisuransa hän on palvellut Pietarsaaressa, alkuun kappalaisena. Åstrand valmistui teologian maisteriksi 1991, jolloin hänet vihittiin papiksi. Parhaillaan Åstrand opiskelee Åbo Akademissa teologian tohtorin tutkintoa varten. Hän on ollut kirkolliskokousedustaja 2004-2007. Vuodesta 2007 hän on toiminut Suomen Ekumeenisen Neuvoston ruotsinkielisen jaoston puheenjohtajana.