Matti Inkisen etsinnät tuloksettomia

SIG-yhtyeen laulajan Matti Inkisen suuretsinnät tiistaina eivät tuottaneet tulosta. Etsintöjen jatkamisesta tehdään päätös keskiviikkoaamuna.

viihde
Vapaaehtoiset kerääntyivät tiistai-iltapäivänä etsimään Matti Inkistä.
YLE / Lassi Lähteenmäki

Poliisin johdolla, sadan vapaaehtoisen voimin tehdyt laulaja Matti Inkisen etsinnät Raisiossa lopetettiin pimeän laskeuduttua.

Etsintöjen jatkamisesta tehdään päätös keskiviikkoaamuna. Poliisin mukaan etsinnöistä päätetään "niiden tosiseikkojen valossa, joita poliisilla on tiedossaan".

Inkistä etsittiin vapaaehtoisvoimin

Etsintäpartiot lähtivät liikkeelle tiistaina klo 16.00. Etsintäalue on valittu viimeisten Inkisestä tehtyjen havaintojen perusteella. Alue on laaja, ja monilta osin vaikeakulkuinen.

Kuudetta päivää kateissa olevasta Inkisestä on havaintoja kotinsa ja Raisionlahden väliseltä alueelta katoamispäivältään, 29. huhtikuuta. Sen jälkeen hänestä ei ole tehty havaintoja.

Poliisi etsi Inkistä jo maanantai-iltana yhdessä Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun kanssa, mutta etsinnät keskeytettiin illan laskeutuessa tuloksettomina. Yölläkin etsintöjä jatkoi muutama koirapartio.

Myös meripelastajien vene ja muutamat melojat ovat tiistaina osallistuneet etsintöihin Raisionlahdella.

Matti Inkisen omaiset ja lähipiiri etsivät laulajaa omin voimin koko Vapun ja viikonlopun ajan. Katoamisilmoitus Inkisestä annettiin julkisuuteen lauantaina 2. toukokuuta.

Poliisi on pyytänyt havaintoja Matti Inkisestä joko yleiseen hätänumeroon 112 tai suoraan poliisille 071 874 6805.

Rikoskomisario Veikko Koiranen Turun poliisista kertoi jo maanantaina, että poliisi on saanut useita yleisöhavaintoja, joista osaa voidaan pitää suhteellisen varmoina. Inkinen on nähty viimeksi Raisionlahden venesataman lähistöllä.

Poliisi on pyytänyt etsijöille työrauhaa ja välttämään turhaa liikkumista Raisionlahden läheisyydessä, mutta Koirasen mukaan aluetta ei ole eristetty eikä kulkemista varsinaisesti kielletty.

Hän pitää lähinnä teoreettisena, että sivulliset saattaisivat esimerkiksi sotkea etsinnän kannalta tärkeitä jälkiä. Koiranen myös muistuttaa, että aina on mahdollista, että Inkistä etsitään nyt aivan väärältä alueelta, vaikka kadonneesta saadut viimeiset havainnot sinne viittaavatkin.

Etsinnät laajalla ja hankalalla alueella

Vapaaehtoisesta Pelastuspalvelusta odotetaan paikalle tiistai-illan aikana noin sataa ihmistä, kertoo SPR:n Varsinais-Suomen piirin valmiuspäällikkö Jukka Rantala. Maanantaina heitä oli 74.

- Tälle illalle lisättiin vielä kolme ryhmää, ja etsintöjä jatketaan Kaanaanrannasta Naantalintien pohjoispuolelle, ja siitä edetään kohti Raisionlahden pohjukkaa. Sieltä etsinnät jatkuvat Tahvion koulun ja Raision keskustan suuntaan, kuvailee Rantala.

- Etsintäalueet on mietitty etukäteen, ja jokainen etsintäryhmä saa oman etsintäalueensa. Jokaisella ryhmällä on oma, koulutettu ketjujohtajansa. Tutkittuaan saamansa lohkon ryhmä palaa komentopaikalle raportoimaan, ja sitten katsotaan, onko heille antaa joku muu lohko, jonka he ehtisivät tutkia ennen pimeää, selvittää Rantala etsintöjen etenemistä.

Rantalan mukaan osaltaan etsintöjä hankalassa maastossa vaikeuttaa koleus sekä alueella puhaltava navakka tuuli, mutta hän vakuuttaa etsijöiden varustautuneen asianmukaisesti rankkoihin olosuhteisiin.

- Maanantaina meillä oli maastoetsijöiden lisäksi mukana muutama vene, mutta tänään tiistaina tuuli hankaloittaa vesistöetsintöjä, totesi Rantala juuri ennen etsintöjen käynnistymistä.

Etsintöjä jatketaan Rantalan ennakkoarvion mukaan tiistainakin klo 23 asti, vaikka hämärä alkanee haitata etsintöjä jo aiemmin pilvisen sään ja ennustettujen sadekuurojen myötä.

Jos etsinnät eivät tiistai-iltanakaan tuota tulosta, on valmiuspäällikkö Jukka Rantalan mukaan VaPePalla mahdollisuus järjestää Raisioon noin sadan hengen vahvuinen etsintäpartio päivittäin, sillä käyttämättömiä ryhmiä löytyy edelleen mm. Turusta ja Mynämäeltä.

Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu osallistuu etsintöihin aina poliisin tai muun viranomaisen kutsumana, eikä valmiuspäällikkö Jukka Rantalan mukaan ole mahdollista ottaa ulkopuolisia halukkaita mukaan Matti Inkisen jäljittämiseen.

- Kaikki etsijämme ovat koulutettuja, ja toiminta on organisoitua ja pyyteetöntä. Vapaaehtoiset ovat tulleet monien eri yhdistysten kautta, ja toimintaa koordinoi Suomen Punainen Risti, valottaa Rantala Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun toimintaa, ja toivottaa samalla kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan toimintaan.

Etsijöiden lisäksi Raisionlahdella on mm. radioamatöörejä, jotka rakentavat linkkimastoillaan viestintäyhteyksiä, sekä huoltojoukkoja etsijöiden muonittamiseen.

Suomalainen, 45 vuotta pyörinyt vapaaehtoistoiminta on Rantalan mukaan maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista. Varsinais-Suomessa vapaaehtoisia on noin tuhat; koko maan laajuisesti liki 20 000.

Kännykkätietoja ei voida hyödyntää etsinnöissä

Matti Inkisellä oli kadotessaan mukanaan matkapuhelin, mutta sen teletunnistetietoja ei voida hyödyntää etsintöjen kohdentamisessa.

Tutkinnanjohtaja Koiranen kertoo, että lain mukaan pitäisi olla perusteltu syy epäillä etsittävän joutuneen rikoksen uhriksi, jolloin käräjäoikeudelta voitaisiin hakea lupaa tietojen pyytämiseen.

Toinen mahdollisuus olisi, jos etsittävän voidaan olettaa olevan akuutissa hengenvaarassa. Kummatkaan ehdot eivät Koirasen mukaan Inkisen tapauksessa täyty.

- Jälkimmäinen ehto voisi täyttyä esimerkiksi jos lapsi, vanhus tai vakavasti sairas olisi kateissa kovilla talvipakkasilla. Silloin voitaisiin tehdä nk. hätäpaikannus.

Inkinen oli kadotessaan toipumassa vakavasta aivokasvainleikkauksesta ja siihen liittyvistä sädehoidoista, ja hänellä oli vahva lääkitys.

- Matti Inkinen on kuitenkin tunnetusti aikuinen ja täysin järkevä ihminen, joten ehto ei hänen tapauksessaan täyty, pyörittelee Koiranen YLE Turun Radiolle.

Tutkinnanjohtaja Veikko Koirasen mukaan on lainsäätäjien tehtävä säätää lait, joiden nojalla poliisi toimii. Hän arvioi "tutkijoiden kannalta tietyllä tavalla ongelmalliseksi" sen, että teletietojen hyödyntäminen on tiukasti säädeltyä, mutta ymmärtää yksityisyydensuojan merkityksen.

- Toisaalta ihmisillä on oikeus yksityisyyteen; aikuisella ihmisellä on halutessaan oikeus pysyä tavoittamattomissa, toteaa hän samaan hengenvetoon.

Matkapuhelimesta saatavilla paikannustiedoilla ei myöskään välttämättä olisi Koirasen mukaan suurta merkitystä, sillä se välttämättä ei rajaisi etsintäaluetta kovinkaan paljoa, riippuen tukiasemien määrästä alueella.

- Etsittävä alue olisi silti useamman neliökilometrin kokoinen. Kyllähän se sen kertoisi, että onko puhelin Rovaniemellä vai Raisiossa, mutta eihän se sitä kertoisi, onko puhelin enää haltijallaan.

- Inkisen tapauksessa meillä on hänestä katoamisaikaan tehtyjen havaintojen pohjalta hyvät mahdollisuudet rajata etsinnät nyt kohteena olevalle Raisionlahden alueelle.

Lisäksi paikannustietoja ei välity puhelimesta, joka on suljettu, tai jonka akku on tyhjentynyt.

Tutkinnanjohtaja Veikko Koiranen kuitenkin arvioi YLE Turun Radiolle, että Inkisen tapauksen myötä julkisuudessa viriää keskustelu matkapuhelintietojen väljemmästä hyödyntämisestä kadonneiden etsinnässä.

Toivoa on edelleen

Tutkinnanjohtaja Veikko Koiranen oli tiistai-iltapäivänä, juuri uuden suuretsinnän alla, yhä toiveikas laulaja Matti Inkisen löytymisestä kunnossa.

- Periaatteessa ei tiedetä mitään sellaista, mikä antaisi epäillä pahinta. On edelleen varteenotettava vaihtoehto, että kaikki päättyy onnellisesti.

Mahdollisuuksien hän arvelee menevän kuitenkin melko tasan puoliksi.

- Kuitenkin tässä on jo lähes viikko kulunut, ja voisi olettaa, että Inkisen kaltainen järkevä ihminen tietäisi, että häntä varmasti kaivataan, ja ottaisi yhteyttä.

- Niin kauan kuin ei ole mitään lopullista tietoa, on täysi syy olla toiveikas, päättää Koiranen spekuloinnin.

Inkinen katosi keskiviikkona

Inkinen katosi poistuttuaan kotoaan keskiviikkona 29. huhtikuuta. Hänen vaimonsa teki katoamisilmoituksen viime torstaina.

Matti Inkisen lapsuudenystävä ja SIGin kosketinsoittaja Juha Oksanen kertoi YLE Turun Radiolle maanantaina, että Inkistä etsittiin viikonloppuna ennen kaikkea Raision Viheriäisistä ja sataman alueelta. Oksasen mukaan vinkkejä on tullut jonkin verran, mutta selkeää kuvaa Inkisen liikkeistä ei ole.

- Kohtuullisen ison ryhmän kanssa on haettu, mutta ei meillä mitään kättä pidempää ole. Toivomme, että poliisille annetaan pienetkin vinkit, väsyneen kuuloinen Oksanen kertoo.

Matti Inkisellä on lähtiessään ollut mukana puhelin, mutta lompakko on jäänyt kotiin.

- Puhelimessa on vastaajatila täynnä. Poliisit ovat palanneet töihin, ehkä saamme GPS-tietoja, Oksanen jatkaa.

Vakava sairaus uuvutti Inkistä

Inkisellä todettiin viime vuonna vakava aivokasvain, joka on leikattu. Hänen vointinsa on ollut hyvin vaihteleva.

- En ole lääkäri, mutta ymmärtääkseni viime viikko ei ole ollut Matin parhaimpia. Tosin taustalla on kuitenkin ollut se vanha huumorintajuinen Matti.

Matti Inkisen katoaminen tapahtui sen jälkeen, kun lehdistössä julkaistiin tietoja häneen kohdistuvasta rikosepäilystä. Inkinen on kiistänyt epäilyt.

Inkinen ei vihjannut katoamisaikeistaan kenellekään.

- Ennen vappua kävimme treenaamassa Matin ehdoilla. Laulu tuli vanhaan malliin. Suunnitelmat olivat päällä koko ajan, Juha Oksanen kertoi maanantaina.

Lähteet: YLE Turku