Hyppää sisältöön

STUK: Olkiluodon ydinvoimalatyömaa voidaan joutua sulkemaan

Olkiluodon ydinvoimalatyömaata uhkaa jopa sulkeminen. Säteilyturvakeskus STUKin mukaan Olkiluotoon rakennettavan maailman suurimman ydinvoimalan automaatio ei ole edennyt viranomaisten vaatimalla tavalla.

Helsingissä vastustetaan tänään Olkiluodon kaltaisia, uusia ydinvoimalatyömaita. Kuva: YLE

Säteilyturvakeskus on vaatinut ydinvoimalan ranskalaista rakentajaa Arevaa laittamaan laitosta ohjaavan automaation kuntoon.

YLEn Ajankohtaisen kakkosen haltuunsa saamassa kirjeessä Säteilyturvakeskus varoittaa Arevaa, että voimalatyömaa voidaan sulkea, mikäli automaatiota ei saada kuntoon ja hyväksyttyä.

STUKin mukaan Olkiluodon automaation suunnittelu ei täytä ydinvoimaturvallisuuden perusperiaatteita. Tältä pohjalta STUK ei näe mahdollisuutta hyväksyä automaatiota asettavaksi Olkiluotoon.

”Tämä merkitsisi, että rakennustyöt pysähtyvät eikä käyttöönottotestejä voida aloittaa”, todetaan STUKin kirjeessä Arevalle.

- Kyllä siinä on poljettu paikallaan hyvin pitkän aikaa. Asiantuntijatasolla on käyty keskusteluja ja näytti siltä, että tarvitsemme lisää tietoa, että voimme edistyä tässä käytännön hyväksymisessä, Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen kommentoi.

Kirjeessään Arevalle STUK moittii tätä kovasanaisesti automaation suunnittelun ongelmista.

”Areva NP SAS:n on määrä suunnitella turvallisuuden kannalta erittäin tärkeät järjestelmät, mutta valitettavasti eräiden ko. organisaatiota asiantuntijakokouksissa edustaneiden henkilöiden asenne tai ammattitiedon puute estävät eteenpäinmenon huolenaiheiden ratkaisemisessa”, Arevan pääjohtajalle osoitetussa kirjeessä todetaan.

Areva ei halunnut kommentoida ohjelmassa kerrottuja asioita.