Itseään koskevaa hakutulosta voi nyt muokata Googlessa

Google mahdollistaa oman profiilin rakentamisen, jonka pitäisi helpottaa ihmisten löytymistä kymmenien hakutuloksien seasta. Eniten käyttöä uudella palvelulla on tilanteissa, jossa esimerkiksi Matti Virtanen -nimistä henkilöä etsitään suoraan tämän nimellä.

Ulkomaat
Googlen haku
YLE Uutisgrafiikka

Kalifornialainen hakukonejätti Google alkoi tiistaina lisätä vapaaehtoisten täyttämiä profiileja osaksi nimihakuja. Googlen ohjelmistokehittäjä Brian Stoler kertoo yhtiön nettisivuilla profiilitoiminnon helpottavan tilanteissa, joissa hakukone näyttää "henkilön itsensä kannalta" epäsuotuisia hakutuloksia nimihaun yhteydessä.

Profiilin luomisella käyttäjä antaa itsestään lisätietoja kuten ammatin, työpaikan, valokuvan ja asuinpaikkakunnan. Parhaimmillaan profiilin luominen poistaa kiusallisia väärinkäsityksiä, mikäli samannimisiä henkilöitä on useita. Samannimisiä kun löytyy niin murhamiehissä kuin pastoreissakin.

Oman nimen säännöllinen "googlettaminen" kannattaa

Mikä pätee yritysmaailmaan, pätee myös yksityishenkilöihin. Oma nimeään kannattaa säännöllisesti hakea. Googlen lisäksi voi nimeään syöttää kokeilun vuoksi myös muihin hakukoneisiin. Hakeminen ei ole narsismia vaan tärkeä työkalu maineenhallinnassa.

Varsinkin yrityksille hakukoneiden kautta tapahtuvan luotaamisen pitäisi tänä päivänä olla itsestään selvää. Netin lukuisat yhteisöt saattavat paljastaa yrityksen tuotteista tai palveluista aivan toisenlaisia totuuksia kuin mitä asianosaiset ovat itse osanneet kuvitella.

Yksityishenkilöiden kohdalla kaiman edesottamukset esimerkiksi politiikan saralla saattavat järkyttää. Pienyrittäjää saattaa harmittaa toden teolla, jos samalla paikkakunnalla vaikuttaa vaikkapa samanniminen vasemmistoaktivisti. Myös omasta historiasta saattaa pulpahdella esiin vanhentuneita työpaikka- ja yhteystietoja, listautumisia adresseihin, protestilistoihin tai osallistumisia erilaisiin tilaisuuksiin.

Hälytyspalvelun voi tilata sähköpostiin

Maineestaan tarkalle on jo jonkun aikaa ollut olemassa toinenkin käyttökelpoinen Google -työkalu - Google Alerts. Tällä maksuttomalla palvelulla voi halutessaan saada sähköpostiinsa tiedon aina, kun oma nimi ilmestyy jonnekin päin internetiä. Näin ainakin periaatteessa.

Google Alerts mahdollistaa jo tirkistelynkin. Matti Virtasen tapauksessa sähköpostiin putoilee viestejä taajaan. Niistä on sitten mukava seurata, mitä maailman Matti Virtaset ovat tehneet nettiin päätyäkseen.

Googlen uuden profiilipalvelun käyttöönotossa kannattaa muistaa vanha totuus internetiin laitetun tiedon ikuisuudesta. Ihan kaikkia yksityiskohtia ei siis kannata itsestään profiiliin laittaa. Ei, vaikka kuinka haluaisi erottua toisista samannimisistä.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann