Poronlihalle EU:n nimisuoja

EU-komissio on myöntänyt Lapin poron lihalle oikeuden suojattuun alkuperänimitykseen. Vastaavan suojan on saanut esimerkiksi Parman kinkku.

Kotimaa

Merkinnän saa poronliha, joka on tuotettu Suomen poronhoitoalueella syntyneistä ja kasvaneista poroista. Lisäksi merkintä edellyttää, että liha on leikattu ja pakattu poronhoitoalueella.

Matti Särkelä Paliskuntain yhdistyksestä uskoo, että suojaus tekee poronlihaa tunnetuksi muuallakin Euroopassa. Lisäksi merkintä lisännee poronlihan arvostusta.

- Poronlihaa syödään valtaosin kotimaassa. Nyt olemme kuitenkin samassa pöydässä Parman kinkun kanssa, ja nähtäväksi jää, lisääntyykö ulkomainen kysyntä, Särkelä sanoo.

Suomalaisista tuotteista samanlaisen suojan on saanut Lapin puikulaperuna.

EU:n nimisuojajärjestelmä turvaa elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöksiltä. Suojaa saavat tuotteet, joita on valmistettu tai tuotettu perinteisesti jollakin alueella samalla valmistusmenetelmällä monen sukupolven ajan.

Lähteet: YLE Uutiset