Huippujuristi Sundströmille raskaat talousrikossyytteet

Suomen asianajajaeliittiin kuuluvalle asianajaja Zacharias Sundströmille on luettu joukko raskaita talousrikossyytteitä Helsingin käräjäoikeudessa. Kahden erikoissyyttäjän ajamassa juttukokonaisuudessa Sundströmiä syytetään kahdesta törkeästä veropetoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä sekä kahdesta kirjanpitorikoksesta.

Kotimaa
Zacharias Sundström (kesk.) Helsingin käräjäoikeudessa
Zacharias Sundström (kesk.) Helsingin käräjäoikeudessaYLE

Jutut liittyvät Sundströmin osaltaan hallinnoimien asianajotoimistojen rahankäyttöön ja veroilmoituksiin.Kaikille osapuolille jutun ajamisen tekee erityisen vaikeaksi se, että epäillyt rikokset on tehty kymmenen vuotta sitten.

"Laitonta osingonjakoa, vääriä veroilmoituksia"

Syyttäjät katsovat, että Sundström on muun ohella suorittanut yhtiökumppaninsa kanssa laittomia osingonjakoja satojen tuhansien eurojen arvosta ja harhauttanut verottajaa virheellisillä veroilmoituksilla. Syyttäjien mukaan laiton osingonjako johti lopulta yhden asianajotoimiston konkurssiin.

Syyttäjät vaativat asianajaja Sundströmille ehdollista vankeusrangaistusta.

Sundström itse kiistää syytteet jyrkästi ja pitää niitä tuulesta temmattuina. Jutun pääkäsittely alkaa kesäkuussa, ja se jatkuu lomien jälkeen elokuussa.

Värikäs ja varakas lakimies

Zacharias Sundström on lakimiespiireissä legenda jo eläessään. Hän on hoitanut voitokkaasti suuria yrityselämään ja rikosoikeuteen liittyviä toimeksiantoja vuosikymmenten ajan. Viimeisimpiä nimekkäitä Sundströmin asiakkaita ovat olleet muiden muassa Ulf Sundqvist sekä Alpo Rusi.

Nyttemmin Sundström on hiljakseen vetäytynyt suurten oikeusjuttujen hoitamisesta. Hän elelee tätä nykyä paljon viinitilallaan Kapkaupungin lähellä Etelä-Afrikassa.

Erityisen kuuluisaksi Sundström on tullut muhkeista laskuistaan. Hänellä on ollut tapana laittaa perusjuristien hinnastoon perustuvan laskun perään aina pari nollaa lisää.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä