1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkijat: Muinaishobitit oma ihmislajinsa

Tutkijaryhmä esittää, että Indonesiasta löytyneet "hobittien" luurangot ovat paljastumassa ennalta tuntemattomaksi ihmislajiksi, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Metrin mittaiset ja 30 kiloiset ihmiset elivät indonesialaisella Floresin saarella vielä 8 000 vuotta sitten.

Ulkomaat

Florensin ihmisen, eli Homo floresiensisin, luita löytyi Liang Buan luolasta Floresin saarella vuonna 2004. Tutkijat ovat luurankojen löytymisestä lähtien kiistelleet siitä, keitä nämä pienikokoiset ihmiset olivat.

Arvostetussa Nature-lehdessä julkaistu artikkeli esittää nyt, että saarella eläneet lyhytkasvuiset hominidit olivat aivan oma ihmislajinsa.

Tutkijoiden mukaan pienikokoiset "hobitit" periytyvät esihistoriallisesta ihmislajista, joka saapui saarelle jopa yli miljoona vuotta sitten.

Primitiiviset jalkaterät

Nature-lehdessä julkaistun newyorkilaisen Stony Brook -yliopiston tutkimus perehtyi Florensin ihmisen jalkateriin, joissa on sekä nykyihmiseen viittavia että poikkeavia piirteitä. Primitiivisinä pidetty piirre on muun muassa se, että jalkaterä on ihmisjalkaa paljon pidempi.

Keniassa aiemmin tehdyt havainnot ovat kertoneet, että ihmisen jalkaterä kehittyi 1,5 miljoonaa vuotta sitten - luultavimmin Homo erectuksella. Tutkijat ovatkin päätelleet, että ellei Florensin ihminen - tai ainakin lajin jalkaterä - takautunut saarella aiempaa primitiivisemmäksi, lajin on täytynyt eriytyä muista ihmislajeista kauemmin kuin 1,5 miljoonaa vuotta sitten. Tutkijat totesivat artikkelissaan, ettei Homo floresiensiksen esi-isä ei ollut Homo erectus, vaan joku muu, primitiivisempi hominidi.

Journal of Human Evolution -verkkolehdessä julkaistu toinen tutkimus on tukenut teoriaa perehtymällä Florensin ihmisen anatomian muita osia. Tutkimuksessa arvellaan, että Florensin ihminen saattaa kuulua vähän tutkittuun Homo habilis -lajiin.

Aivot kiistakapulana

Eriäviäkin mielipiteitä löytyy, sillä kumpikaan mainituista tutkimuksista ei ota huomioon Florensin ihmisen pieniä aivoja. Lontoon luonnontieteellisen museon tutkijoiden mukaan Florensin ihminen on todennäköisesti Homo erectuksen jälkeläinen, joka on tullut saarelle yli miljoona vuotta sitten.

Tutkijat esittävät, että eristyksestä johtuva luonnonvalinta selittää Florensin ihmisen aivojen pienen koon.

Esimerkiksi ensimmäisenä löytynyt luuranko oli säilynyt osittain. Se kuului täysi-ikäiselle naispuoliselle hominidille, jonka kallo oli noin greipin kokoinen.

Florensin ihmisen aivojen koon kerrotaan olleen samaa luokkaa kuin simpansseilla, 400 kuutiosenttimetriä, mikä on vain noin kolmannes nykyihmisen aivojen koosta. Heidän mukaansa pienikokoiset ihmiset olisivat Homo sapiensin alalaji, jolla vain oli poikkeuksellisen pienet aivot.

Erityistä päänvaivaa pienet kallot ovat aiheuttaneet siksi, että Florensin ihminen on kuitenkin onnistunut valmistamaan monimutkaisia kivityökaluja.

Harvardin yliopiston professori Daniel Lieberman toteaakin Nature-lehdessä julkaistussa kommentaarissaan, että vaikka tutkimukset tuovat lisävaloa Homo floresiensiksen taustoihin, vain uudet fossiilijäänteet voivat kertoa onko Florensin ihminen Homo erectuksen jälkeläinen vai vielä kaukaisempaa perua ihmislajista, jonka jälkiä ei Afrikasta leviämisen jälkeen ole selvitetty.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi