Hyppää sisältöön

Poksahtaako taulutelevisio pakkasessa?

Kannattaako säästää vanha hyvä putkitelevisio ja tehdä siitä mökkitelevisio? Kuinka kestävät uudet taulutelevisiot ja varsinkin nestekidenäytöt pakkasta? Asia tuntuu askarruttavan monia, joilla on edessä uuden mökkitelevision hankinta. Tutkittua tietoa asiasta on vähemmän.

Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

Mökeillä, jotka eivät ole tehty talviasuttaviksi tai joilla ei käydä talvella, lämpötila laskee usein pakkasen puolelle. Periaatteessa mitkään sähkölaitteet eivät pidä suurista lämpötilan vaihteluista. Syynä on laitteisiin kondensoituva vesi.

Yhtä varovasti kuin mökin tulisijoja tulisi lämmittää keväällä ensimmäistä kertaa, myös sähkölaitteiden kykemisessä maltti on valttia; kannattaa odottaa lämmön tasaantumista ja kosteuden haihtumista huoneissa.

LCD vai plasma?

Soittokierros eri televisioiden maahantuojille antoi mielenkiintoisia vastauksia. Yksi valmistaja ilmoittaa varastoivansa televisioita jopa 20 pakkasasteessa. Toinen taas sanoo, ettei lämpötila saisi laskea alle plus viiden asteen. Kolmannessa merkissä taas luvataan kestävyys 50 pakkasasteeseen.

Joissain televisiossa puolestaan on anturi, joka ei edes anna television käynnistyä kylmässä ennen kuin kosteus koneen sisältä on haihtunut.

Taulutelevisioiden näyttöruudut ovat monimutkaista hienotekniikkaa, ja ne toimivat periaatteessa kahdella eri periaatteella. LCD-televisioissa kuvapisteet ovat nestekiteitä, plasmanäytöissä taas plasmapurkaus syntyy kaasulla.

” En jättäisi mökille!”

Professori Jukka Vanhala Tampereen teknillisen yliopiston elektroniikan laitokselta ei jättäisi LCD-televisiota pakkaseen.

- LCD-näytöissä on hyvin pienillä toleransseilla erilaisia materiaalikerroksia, ja nestekidemateriaali on siellä välissä. Siinä voi hyvinkin sattua jotakin särkymistä pakkasessa. Ei sieltä mitään materiaalia valu ulos, mutta se voi muuttua kiteiseksi aineeksi, ja lämpölaajeneminen voi aiheuttaa ongelmia, pohtii professori Vanhala.

Hän arvelee edelleen, että plasmatelevisioiden näytönrakenne on erilainen ja ne voisivat kestää paremmin lämpötilan vaihteluita.

LCD-näytöt hidastuvat kylmässä

Autoradioiden näytöt hidastuvat kovalla pakkasella selvästi. Vanhalan mukaan autoissa onkin jo otettu huomion suuret lämpötilavaihtelut suunnitteluvaiheessa ja materiaalivalinnoissa. Näin tehdään myös sotilaselektroniikassa.

-Yleisesti LCD-näytön käyttö pakkasessa on hankalaa, materiaalin ominaisuudet muuttuvat niin, etteivät näytöt enää toimi. Ne muuttuvat hyvin hitaaksi ja kuva häipyy kokonaan, sanoo Vanhala.

Putkitelevisio on varma

Oli mökillä minkälainen vastaanotin tahansa, kovin alhaisissa lämpötiloissa niitä ei kannata käyttää. Ja kesän ukkosista on todennäköisesti enemmän haittaa herkille taulutelevisioiden elektroniikalle kuin talven pakkasista.

- Mutta vanhassa kuvaputkitekniikassa ei ainakaan ole mitään mikään särkyisi pakkasessa. Putkitelevision jättäisin mökille. Ja mitä vielä taulutelevisioon tulee, oma mökkini on niin korvessa, että jos en minä syksyllä vie taulutelevisiota pois mökiltä, niin kyllä sen joku muu sitten on vienyt , naurahtaa professori Vanhala.