1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vanhat suosikit kiinnostavat suomalaislukijoita

Klassikot ovat kadonneet kirjakauppojen hyllyistä tänä keväänä tavallista vikkelämmin. Samaan aikaan monet kustantamot ovat panostaneet vanhojen suosikkiromaanien uusiin painoksiin.

Kuva: YLE

Vielä esimerkiksi viisi vuotta sitten klassikoita oli hyvin vähän saatavana, kertoo Eeva Ojala Akateemisesta kirjakaupasta.

- Nyt tilanne on toinen, sillä kustantajat ovat vastanneet jatkuvasti kasvavaan kysyntään ja julkaisevat yhä innokkaammin klassikkokirjallisuutta. Klassikot myyvät hyvin, Ojala toteaa.

Mikä sitten on saanut lukijat kiinnostumaan klassikoista viime aikoina? Tammen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Hannu Harju tarjoaa vastaukseksi lamaa.

- Viime laman aikana 90-luvulla palattiin kirjallisuudessa ja teatterin puolella teoksiin, jotka käsittelevät vanhoja peruskysymyksiä kuten hyvää ja pahaa ja ihmisenä olemisen vaikeutta. Ehkä näinä epävarmoina aikoina tekee mieli tukeutua asioihin tai teoksiin, jotka edustavat jollakin lailla vakautta, arvelee Harju.

Kevään klassikkosato on monipuolinen

Suomalaisen kirjallisuuden seuran kustannusjohtajan Päivi Vallisaari uskoo klassikoiden uusien käännösten houkuttelevan lukijoita. Esimerkiksi Otava julkaisi tänä keväänä uudet suomennokset Günter Grassin Peltirummusta ja Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuvasta.

- Aloin juuri viikonloppuna lukea Dorian Grayn muotokuvan uutta suomennosta. On erittäin mielenkiintoista vertailla vuosikymmenien takaista suomennosta uuteen. Uudet sukupolvet löytävät klassikot varmasti uudella tavalla, kun ne on suomennettu meidän aikamme kielelle, Vallisaari huomauttaa.

Kevään klassikkosato on hyvin runsas ja monipuolinen. Tammen Keltainen kirjasto -klassikkosarjasta löytyvät Ernest Hemingway ja Thomas Mann, ja WSOY julkaisee Shakespearea ja Umberto Ecoa.

Lukijoille kelpaavat niin isot nimet kuin kulttiklassikotkin, kertoo Eeva Ojala Akateemisesta kirjakaupasta.

- Dostojevskia menee aina, ja Mihail Bulgakov on kestosuosikki. Klassikoita menee laidasta laitaan. Marginaalisiakin menee, esimerkiksi sellaisia, joita turkulainen Savukeidas kustantaa. Monet kustantamot ovat ottaneet klassikkosarjan kustannusohjelmaansa. Klassikot menevät kaikki kivasti kaupaksi, selostaa Ojala.