Aselaki pannaan taas uusiksi

Alle vuoden vanhaa ampuma-aselakia aletaan uudistaa. Laki on saanut ankaraa kritiikkiä muun muuassa lääkäreiltä. Lääkärillä on velvollisuus ilmoittaa poliisille, mikäli potilas ei sovellu kantamaan asetta. Tietosuojalaki kieltää poliisia rekisteröimästä tietoja.

Sisäministeriön työryhmä aloittaa ampuma-aselain uudistamisen jo tänä keväänä. Kuva: Yle

Lääkärin on ilmoitettava poliisille, mikäli hän epäilee, että potilaan aseenkäytöstä voi olla vaaraa ympäristölle. Syitä voivat olla esimerkiksi itsetuhoisuus ja väkivaltaisuus. Ilmoituksia on tullut vajaassa vuodessa reilut 300.

Lääkäriliitto toivoo, että lääkärin ilmoitusvelvollisuus muutettaisiin ilmoitusoikeudeksi.

- Ilmoitusvelvollisuus tarkoittaa, että poliisille lähtisi vuodessa useita satojatuhansia ilmoituksia. Sen verran meillä on väkivaltatapauksia ja masennusta. Kestäisikö poliisi sellaista tietotulvaa, kysyy Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Poliisi ei voi rekisteröidä tietoja

Tietojen poistaminen onnistuu tällä hetkellä paremmin kuin hyvin. Tietosuojalaki kieltää poliisilta lääkärin antamien tietojen rekisteröimisen.

- Poliisi tarkistaa, onko potilaalla aseita ja sen jälkeen tiedot tuhotaan, sanoo projektipäällikkö Mika Lehtonen sisäministeriöstä.

Onko tässä mitään järkeä?

- Voisi olla parempi, että tiedot voisi säilyttää jonkin aikaa, Lehtonen toteaa.

Uudistus alkaa keväällä

Käytännössä tietosuojalaki vaikuttaa niin, että lääkärin pitäisi tehdä vaarallisesta potilaasta ilmoitus poliisille jokaisen käynnin jälkeen erikseen.

Sisäministeriön työryhmä alkaa uudistaa ampumalakia tänä keväänä.