L&T Biowatin pellettitehdas Luumäellä kiinni

Lokakuussa aloitetun tuotannon lopettamista alettiin harkita melkein saman tien. Syynä ovat raaka-aine- ja menekkiongelmat.

pelletit
Biowatin pellettivarasto
YLE

Luumäen Puukylässä viime syksynä toimintansa aloittanut L&T Biowatin pellettitehdas lopettaa toimintansa tällä viikolla. Tehtaan neljä työntekijää irtisanotaan.

Syynä on kallis ja niukka raaka-aine ja pellettien odotettua heikompi menekki lämmönlähteenä, kertoo toimitusjohtaja Kari Lahti.

Mekaanisen metsäteollisuuden hiljaisuuden takia kutterilastun saanti lähistön höyläämöiltä on vaikeutunut. Lassila & Tikanoja konserniin kuuluva Biowatti valittaa myös sitä, etteivät poliittiset päätökset biopolttoaineiden tukemisesta öljyn kustannuksella etene.

Suurin osa pelleteistä on mennyt vientiin Ruotsiin ja muualle Eurooppaan. Biowatti ei kerro, paljonko pellettiä runsaan puolen vuoden aikana Luumäellä ehdittiin tehdä. Tehtaan aloitusvaiheen kapasiteetiksi kerrottiin 20 000 tonnia vuodessa.

Kunnan omistamat tuotanto- ja varastorakennukset Luumäen Puukylässä on vuokrannut kunnalta mm. hallien rakentamista harjoittava anjalankoskelainen perheyhtiö Umacon. Se omistaa pellettitehtaan laitteistot.

Umaconin hallituksen puheenjohtaja Tuomo Salonen ei ole huolissaan tilojen jatkokäytöstä. Umaconissa on jo mietitty esimerkiksi puun haketusta tiloissa.

- Märkäjaetta riittää haketettavaksi ja kuivattavaksi, ja rajanläheisyys voi avata mahdollisuuksia viennille. Tämä ratkaisu on meille uusi mahdollisuus, sanoo Salonen.

Ensi alkuun Umacon ottaa käyttöön 1500 neliön varastotilat.