Ivalolaismiehen sikainfluenssalle ei vielä varmuutta

Ivalon sikainfluenssaepäillyn oireet viittaavat sikainfluenssaan. Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas sanoo, että ivalolaisella miehellä on oireita, jotka eivät ole tyypillisiä tavalliselle influenssalle. Broas ei kuitenkaan kerro, mitä miehen epätyypilliset oireet ovat.

Kotimaa

Broaksen mukaan mies on matkustanut alueelle, jossa tautia esiintyy. Ivalolaismies lensi vastikään New Yorkista Helsingin kautta Lappiin.

-Tautikriteeriepäilyt täyttyvät eli se, että mies on matkustanut alueelle, jossa tautia esiintyy. Lisäksi potilaalla on kuumetta ja yskänoireita. Epäily on kuitenkin heikko, Broas lisää.

Potilaalta on otettu verikokeita ja tehty laboratoriotutkimuksia. Varmistus mahdolliselle sikainfluenssalle tulee viimeistään ensi viikon alussa, jolloin miehen verikoetulokset saadaan.

Mies hyvässä kunnossa

Ivalon terveyskeskuksen lääkäri totesi keskiviikkona paikallisella miehellä oireita, jotka viittavat H1N1-influenssaan, joka tunnettiin aikaisemmin niin sanottuna sikainfluenssana. Ivalon terveyskeskuksessa sairasepäiltyä hoidettiin valtakunnallisen ohjeen mukaan. Inarin terveyskeskuksen johtavan lääkärin Kirsi Nylanderin mukaan mies ei käynyt terveyskeskuksen tiloissa, vaan hän oli puhelimitse yhteydessä lääkäriin ja tämän jälkeen siirtyi omalla autolla Lapin keskussairaalaan.

Keskiviikosta lähtien miestä on tutkittu Lapin keskussairaalassa. Potilaalta on otettu verikokeita ja tehty laboratoriotutkimuksia, joista tulokset saadaan ensi viikon alussa.

-Tutkittaavaa potilasta pidetään H1N1- influenssa epäilynä. Varsinaiset verikokeet varmistavat onko kyseessä tavallinen influenssa vai tällainen H1N1 -influeanssa, Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas toteaa.

Viruslääkitys aloitettu

Lapin keskussairaalan infektiolääkärin Markku Broasin mukaan ivalolaismiehelle on aloitettu viruslääkitys. Näin pyritään välttämään lisätartunnat. Markku Broas ei kommentoi missä potilasta hoidetaan tällä hetkellä, mutta toteaa, että ivalolaismiehen tapauksessa on menetelty yleisten ohjeiden mukaisesti.

- Yleinen ohje lähtee siitä, että silloin kun on epäily olemassa niin pyritään välttämään lisätartunnat ja oireilevat henkilöt eivät tietyn varoajan aikana ole yhteydessä muihin henkilöihin, Broas sanoo.

Myös miehen lähimpiä tarkkaillaan tartunnan varalta.

Lähteet: YLE Lappi