Poronlihalle EU:n nimisuoja

Lapin poronlihalle on myönnetty EU:n nimisuoja Lapin puikulaperunan tavoin.

Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä elintarvikkeille

Lappilainen poronliha on saanut EU:n nimisuojan. Lapin poronliha lisättiin keskiviikkona komission asetuksella Parman kinkun ja muiden tuotteiden joukkoon, joilla on suojattu alkuperänimitys SAN.

Merkinnän saa poronliha, joka on tuotettu Suomen poronhoitoalueella syntyneistä ja kasvaneista poroista ja myös leikattu ja pakattu poronhoitoalueella.

Suomalaisista tuotteista vain Lapin puikulaperuna on aiemmin rekisteröity suojattuna alkuperänimityksenä. Kainuun rönttönen suojattiin viime vuonna maantieteellisenä merkintänä SMM.

Lisäksi karjalanpiirakka, kalakukko ja sahti on rekisteröity aitoina perinteisinä tuotteina APT. EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoitus on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä.

Suomen porotalous tuottaa vuosittain 2-2,5 miljoonaa kiloa poronlihaa.

Lähteet: YLE Perämeri