Sähköpostit jäävät usein vaille vastausta

Suomalaisten virkamiehille lähettämät sähköpostiviestit jäävät usein lukematta. Laillisuusvalvojat pitävät viestien huonoa seuraamista vakavana ongelmana.

Kotimaa

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan viranomaiset jättävät lukematta niin paljon kansalaisten lähettämiä viestejä, että kyseessä on jo iso ongelma. Jos viesti luetaan, ei siihen usein kuitenkaan vastata.

Valtiontalouden tarkastusvirastossa valtion IT-toimintaa seuraava johtava toiminnantarkastaja Tomi Voutilainen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että edes lainsäädännön minimivaatimukset eivät aina täyty.

Oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies ovat huomauttaneet virkamiehiä useita kertoja postien laiminlyömisestä. Apulaisoikeusasiamies muistutti joulukuussa antamassaan ratkaisussa, että viranomaisen pitää seurata henkilökohtaiseen virkasähköpostiinsa tulevia viestejä ja reagoida niihin asianmukaisesti.

HS:n haastattelema Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää sanoo, että sähköpostin seuraamista voi pitää jo virkavelvollisuutena.

Viranomaisten pitää lähettää ilmoitus viestin vastaanottamisesta aina silloin, kun viesti liittyy asian käsittelyyn tai vireillepanoon. Ellei yksittäinen virkamies vastaa omaan sähköpostiinsa tulleeseen viestiin, on hänen välitettävä viesti viraston yleiseen osoitteeseen, josta kuittaus lähetetään.

Lähteet: YLE Uutiset