1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kaupan liiton Ropponen ei lämpene minimipalkalle

Suomen kaupan liiton varatoimitusjohtaja Heikki Ropponen suhtautuu nihkeästi SAK:n tavoitteeseen 1 500 euron minimipalkasta.

talous

Ropposen mukaan kaupan työehtosopimuksissa ei edes ole alle 1 500 euron palkkoja, vaikkakin harjoittelijoiden kuukausipalkat voivat käytännössä jäädä alle 1 500 euroon. Vakinaiset työntekijät, joilla on vuoden työkokemus, eivät ole alle 1 500 euron palkoissa, Ropponen vakuuttaa.

Hän on SAK:n kanssa yhtä mieltä siitä, että minipalkka-asia kuuluu ratkaista sopimusneuvotteluissa.

- Eräillä muilla aloilla tällaiset rajat voivat olla siitä huolimatta hyvin epätarkoituksenmukaisia, Ropponen epäilee.

- Ymmärrän että ammattiyhdistysliike aina joutuu vaatimaan. Työnantajapuoli joutuu kuitenkin aina ottamaan taloudelliset esille, ja on varmasti tilanteita joissa nämä kaksi, heidän vaatimuksensa ja meidän realiteettimme, törmäävät keskenään. Mielestäni neuvottelupöydässä on hyväksyttävää, että kumpikin osapuoli tuo oman näkemyksensä esiin.

Heikki Ropponen ei täysin allekirjoita väitettä siitä, että pienimmät palkat eivät Suomessa riittäisi elämiseen. Hänen mukaansa pienimpien palkkojen ostovoimaan on pystytty vaikuttamaan erityisesti verotuksen avulla.

- Pienimmissä palkoissa Suomessa on kyllä poikkeuksellisen pieni verotus. Myöskin meillä on olemassa eräitä tulonsiirtoja, joilla tätä asiaa parannetaan. Selvää kuitenkin on, että aina näissä kysymyksissä on ammattiyhdistysliikkeen ja työnantajapuolen välillä tietynlaista ristivetoa.

Lähteet: YLE Ykkösaamu

Lue seuraavaksi