1. yle.fi
  2. Uutiset

Tähtihetki: X-Men Origins: Wolverine

Kolmen X-Men-elokuvan jälkeen sarjan ottaa pohjakosketuksen, kriitikot toteavat. Wolverinen taustoja ei paljasteta, eikä tarina kanna mihinkään. Satu Linnapuomin mukaan elokuvan ainoa arvo on pääosaesittäjä Hugh Jackmanin tarjoama silmänruoka.

kulttuuri

Linnapuomi: Tarinaa ei nimeksikään

Onneksi Wolverinea esittää Hugh Jackman. Muuten tämän terävärystysisen ahmamiehen syntytarinaa ei jaksaisi katsoa alkuunkaan. Jackman on nähty aiempien X-Men-leffojen lisäksi muun muassa elokuvassa Australia, ja hänen karismansa kannattelee nyt koko kaksituntisen. Silmänruokaa on siis mukavasti tarjolla, mutta muuten tarjottavat herkut kiinnostanevat ainoastaan todellisia Ryhmä-X-faneja, jotka janoavat hahmojen syntyhistoriaa.

Juonenkuljetus lähtee todella hitaasti liikkeelle, ja tarinaa on vain nimeksi. Toimintakohtaukset eivät sykähdytä erinomaisuudellaan, eikä näytteleminenkään ole kaksista. Koston teemaa ja sisäisen eläimen hillitsemistä kannetaan mukana, mutta eipä niiden käsittelyssä uusia tasoja tavoitella.

Onnistuneet draamaelokuvat Tsotsi ja Rendition ohjannut Gavin Hood on nyt astunut seikkailu- ja toimintasaappaisiin, jotka tuntuvat olevan hänelle väärän kokoiset. Kaksi ensimmäistä X-Men-elokuvaa ohjannut Bryan Singer on puolestaan vaihtanut historialliseen sotajännäriin hänen ohjattuaan viime vuonna natsielokuvan Valkyrie.

Satu Linnapuomi

Poussu: X-Men-sarjan surkein osa

Kolmen Bryan Singerin ohjaaman ja kohtuullisen laadukkaan X-Men –elokuvan jälkeen sarjan tekijät vaihtuvat ja taso romahtaa. X-Men Origins: Wolverinessa ei ole jälkeäkään edeltäjiensä yhteiskunnallisista teemoista tai empaattisesta henkilökuvauksesta. Niiden sijasta uutuus tukeutuu suoraviivaisten ja toistoisuudessaan uuvuttavien toimintakohtausten sarjaan, jota sitoo yhteen luvattoman yksinkertainen kostojuoni.

Nimestään huolimatta elokuva ei kerro mitään varsinaisesti uutta sarjan kiehtovimmasta hahmosta, karismaattisen Hugh Jackmanin esittämästä Wolverinesta. Saamme kyllä tietää, kuinka hän otti käyttöön kulahtaneen nahkatakkinsa, mutta hänen todellisesta alkuperästään tai mielensä liikkeistä elokuva ei paljasta yhtikäs mitään.

Liev Schreiber esittää Wolverinen häijyluonteista veljeä ja Danny Huston tarinan varsinaista pääkonnaa, joka haluaa valjastaa niin Wolverinen kuin muidenkin mutanttien kyvyt Yhdysvaltain asevoimien palvelukseen. Lynn Collins on Wolverinen rakastettu, jonka ainoa tehtävä tarinassa on motivoida päähenkilön kostonhalu.

Uuden – mutta tuskin viimeiseksi jäävän – X-Men –leffan on ohjannut eteläafrikkalainen Gavin Hood, jonka kouraiseva slummikuvaus Tsotsi voitti kolme vuotta sitten parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin.

Tarmo Poussu

Lue seuraavaksi