Tähtihetki: Star Trek

Uusilla, nuorilla naamoilla varustettu Star Trek -elokuvasarjan esiosa kerää kiitosta molemmilta kriitikoilta aiempaa eloisammista henkilöhamoistaan ja toiminnastaan.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Star Trek
Industrial Light & Magic

Linnapuomi: Hahmoihin puhallettu henkeä

Star Trek vai Star Wars? Olen enemmän Tähtien Sota –tyyppiä, eikä Star Trek –maailma ole kovin tuttu. Henkilögallerian tuntemus on rajoittunut lähinnä Spockiin ja kapteeni Kirkiin. Se ei kuitenkaan haitannut tämän Star Trek –esiosan katsomista. Kyseessä on sen verran itsenäinen elokuva, että juoneen ja maailmaan pääsee leikiten mukaan myös ei- Star Trek -fani.

Vaikka Star Trek onkin scifi-seikkailu, niin sen henkilöhahmoihin ja niiden väliseen kemiaan on panostettu kiitettävästi. Henkilöt tuntuvat ihan oikeilta ihmisiltä –tai vulcunuslaisilta. Elokuva on hauska ja sen huumori on nokkelaa. Suosikkihahmokseni mainiossa henkilökaartissa nousi nuori Pavel Chekov (Anton Yelchin), vahvalla aksentilla puhuva ujo venäläinen navigointiupseeri.

Visuaalinen maailma on upeasti luotu yksityiskohtiaan myöten. USS Enterprisen miehistö on hauskalla tavalla säilyttänyt 60-luvun sarjasta tutun hengen, mutta hiukan nykyaikaistetuin asuin. Romulaanien mustekalamainen avaruusalus on upea, pelottavan näköinen laite. Alkuperäissarjassa eri kansojen ja lajien yhteisö ja yhteistyö oli korostunut, ja aihe on nytkin pinnalla etenkin Spockin (Zachary Quinto) kamppaillessa monirotuisen alkuperänsä kanssa. J.J. Abramsin ( Mission: Impossible III) ohjaama Star Trek on viihdyttävä kokonaisuus, joka tempaa mukaansa ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Satu Linnapuomi

Poussu: Radikaali nuorennusleikkaus

Yli neljä vuosikymmentä tv-sarjojen, elokuvien ja kirjojen muodossa jatkunut Star Trek –saaga on kokenut radikaalin nuorennusleikkauksen. Sarjan järjestyksessä 11. elokuva vapauttaa itsensä menneisyyden painolastista sijoittamalla tarinansa kaikkia edellisiä osia varhaisempaan aikaan, jolloin USS Enterprise –alus on vasta valmistunut ja sen tuleva kapteeni James T. Kirk (Chris Pine) on vielä nuori, auktoriteetteja vastaan kapinoiva kadettikokelas.

Uudessa Star Trek –elokuvassa Kirk tutustuu vähemmän lupaavissa merkeissä tulevan kumppaninsa Spockin (Zachary Quinto). Luonteeltaan kuohahteleva Kirk ja viileään logiikkaan luottava Spock näyttävät aluksi päätyvän toistensa verivihollisiksi – kunnes yhteinen vaara heidät yhdistää.

Elokuvan juoni aikamatkailuineen ja vihollisuuksien voittamisineen ei sinänsä paljon poikkea saagan aiemmista osista. Kerronnaltaan J.J. Abramsin ohjaama Star Trek sen sijaan erottuu edukseen monista edeltäjistään railakkaan toiminnallisuutensa, eloisamman ihmiskuvauksensa sekä ennen kaikkea irtonaisen huumorinsa vuoksi. Etenkin viimeksimainittu ominaisuus loisti poissaolollaan sarjan aiemmissa elokuvissa.

Tarmo Poussu