Gazalaisten lääkeriippuvuus kasvussa

Rauhoittavien ja särkylääkkeiden pimeät markkinat kukoistavat Gazassa. Egyptin rajan alittavien tunneleiden kautta tulee gazalaisille markkinoille useita erilaisia huumaavia aineita. Asiantuntijat varoittavat huume- ja lääkeriippuvuuden huimasta kasvusta, kun ihmiset lääkitsevät ilman lääkärien valvontaa vuodenvaihteen pommitusten aiheuttamia traumojaan.

Ulkomaat

Israelin vuodenvaihteen iskut Gazaan ovat odotetusti jättäneet palestiinalaisiin vakavan trauman. Tuoreen selvityksen mukaan gazalaiset lääkitsevät pahaa oloaan ja pelkojaan erilaisin huumein ja lääkkein, joita he saavat pimeiltä markkinoilta ja joita liikkuu nyt todella paljon.

Erittäin suosittuja ovat erilaiset vahvat särkylääkkeet ja rauhoittavat pillerit. Lääkärit ovat erittäin huolissaan, koska ihmiset käyttävät lääkeaineita täysin ilman valvontaa. Liikkeellä on aineita, jotka ehdottomasti vaatisivat lääkärin tutkimukset ja reseptin ennenkuin niiden käytön voisi aloittaa.

Israelin iskujen runteleman Gazan terveydenhoitojärjestelmä on lamassa, eivätkä ihmiset siten pääse lääkärin vastaanotolle ja minkäänlaisen järjestelmällisen psykososiaalisen ohjelman piiriin.

Gazassa liikkuu tällä hetkellä "muotihuumeena" erittäin vahva särkylääke, jota apteekeissa myydään Tramal-nimisenä. Se ion Saksassa kehitetty synteettinen opiaatti. Opiskelijat käyttävät lääkettä paljon ja sitä on löydetty jopa 13-vuotiailta nuorilta.

Poliisi on takavarikoinut huomattavia määriä lääkkeitä ja huumeita, mutta paljon Egyptin rajan alittavista tunneleista pääsee myös läpi. Kymmenen Tramal-pillerin rasia maksaa katukaupassa kuusi dollaria ja markkinat ovat suuret.

Psykiatrit ja muut lääkärit ovat erittäin huolissaan, koska liikkeellä olevat lääkkeet ja huumeet aiheuttavat erittäin vakavan riippuvuuden.

Lähteet: Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus