Timo Soini yllättäen ehdolle EU-vaaleihin - Halla-aho ei

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini lähtee ehdolle kesäkuun europarlamenttivaaleihin. Helsingin kaupunginvaltuutettua Jussi Halla-ahoa ei sen sijaan asetettu ehdolle.

talous
Timo Soini
Timo SoiniYLE

Vielä tammikuussa Soini ilmoitti, ettei hän lähtisi ehdokkaaksi eurovaaleissa. Tänään puoluejohtaja kertoi, että hän käänsi mielipiteensä lähdöstä ehdokkaaksi kolme viikkoa sitten.

Soini kertoi aikovansa pyrkiä jatkokaudelle puolueensa puheenjohtajana toukokuun puoluekokouksessa sekä asettuvansa ehdolle myös eduskuntavaaleissa vuonna 2011.

Tiukkaa kritiikkiä nykyiselle EU-politiikalle

Soini uskoo euroehdokkuutensa lisäävän äänestysintoa. Perussuomalaiset ovat sopineet lähtevänsä kesäkuussa pidettäviin Euroopan parlamentin vaaleihin vaaliliitossa yhdessä kristillisdemokraattien kanssa.

- En ole tyytyväinen Suomen EU-politiikkaan, enkä Euroopan unioniin. Sen perustuslain läpirunnaaminen ja keplottelu uusintaäänestyksineen on pitkä farssi. Vastustan EU-perustuslakia, jota nykyään peitellysti Lissabonin sopimukseksi kutsutaan, Soini kertoi Helsingissä koolla olleen perussuomalaisten puoluehallituksen tapaamisen jälkeen.

Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan EU-vaalit on "viimeinen mahdollisuutemme herättää koko Eurooppa vastustamaan sopimuksen läpirunnomista".

- Jos tulen valituksi, otan paikan vastaan. Menen itse paikan päälle katsomaan, onko EU:sta mihinkään, Soini sanoi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen arvioi tuoreeltaan, että Soinin ehdokkuus varmistaa kristillisten ja perussuomalaisten vaaliliitolle EU-vaaleissa vaaliliitolle asetetun vähintään kahden paikan tavoitteen. Räsäsen mielestä tavoite on varsin realistinen.

Syytteen saanut Halla-aho sivuutettiin

Helsingin kaupunginvaltuutettua Jussi Halla-ahoa ei aseteta ehdolle europarlamenttivaaleihin. Kohua aiheuttanut Halla-aho saa syytteen blogikirjoituksistaan.

Halla-ahon katsottiin laatineen kesällä 2008 nettiin kirjoituksen, jossa islam ja sen pyhät instituutiot yhdistettiin pedofiliaan. Nettikirjoituksessa esitettiin myös, että ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on erään kansanryhmän kansallinen tai geneettinen erityispiirre.

Soinin mukaan hänen oma eurovaaliehdokkuutensa ei liity Halla-ahon syytteeseen.

Lähteet: YLE Uutiset