Yli puolet mepeistä ottanut hulppeaa lisäeläkettä

Yli puolet Euroopan parlamentissa jäseninä olleista suomalaisista poliitikoista on ollut mukana parlamentin avokätisessä lisäeläkejärjestelmässä. Tämä käy ilmi YLEn Ajankohtaisen kakkosen selvityksestä.

talous
Euroopan parlamentti
PUE

Vajaan viidentoista vuoden aikana Euroopan parlamentissa on ollut 46 suomalaista meppiä. Heistä 27 on ollut mukana lisäeläkejärjestelmässä, joko lyhyen tai pidemmän aikaa.

Vuoden -99 eurovaalien aikaan julkisuudessa oli esillä, että neljä suomalaista meppiä olisi ottanut lisäeläkettä.

Jo tuolloin lisäeläkejärjestelmässä oli mukana huomattavasti enemmän suomalaisia. Eläkerahaston nimilista suomalaisten osalta julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa.

Europarlamentaarikoille tarjottu lisäeläke katetaan suurelta osin veroeuroilla. Järjestelmään kuluu vuodessa noin 40 miljoonaa euroa.

Parlamentin jäsen tienaa lisäeläkettä kahdessa kaudessa noin 2 500 euroa, neljässä kaudessa noin 5 500 euroa. Lisäeläke ei pienennä meppien saamia muita eläkkeitä.

Järjestelmän poikkeaviin etuihin kuuluu myös, että vapaaehtoisen eläkerahaston vajeita on katettu ja suunnitellaan katettavaksi verovaroin Euroopan parlamentin budjetista.

Aiheesta lisää tänään Ajankohtaisessa kakkosessa (siirryt toiseen palveluun) kello 21.00 TV2:ssa.

Lähteet: YLE Uutiset