Risto E.J. Penttilästä kokoomuksen eurovaaliehdokas

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtaja Risto E. J. Penttilä ryhtyy kokoomuksen ehdokkaaksi europarlamenttivaaleissa.

talous
Risto E.J. Penttilä
Risto E.J. Penttilä

Penttilä on valmistunut Yalen ja Oxfordin yliopistoista. Hän on työskennellyt kansanedustajana sekä kansainvälisissä tehtävissä Sveitsissä ja Britanniassa. Penttilä kirjoittaa kolumneja Financial Timesiin ja International Herald Tribuneen. Lisäksi hän on julkaissut kirjoja suomeksi ja englanniksi.

Penttilä nimitetään ehdokkaaksi puoluevaltuuston vaalikokouksessa lauantaina.

Penttilä kehuu kokoomusta markkinaliberaaliksi

Penttilä toiki aikaisemmin kokoomuksen haastajaksi 1990-luvun puolimaissa perustetun nuorsuomalaisen puolueen puheenjohtajana ja kansanedustajana.

Ulkoministeri Alexander Stubbin menestys kokoomuksessa on antanut markkinaliberalismia ajaneelle Penttilälle toivoa kokoomuksen uudistumisesta.

- Olen huomannut, että yltiöoptimistisille markkinaliberaaleille on tilaa kokoomuksessa, Penttilä kuvaa Stubbin vaikutusta ja sanoo olevansa Stubbin kanssa sielun veljiä. Kokoomuksen jäseneksi Penttilä liittyi viime vuoden lopulla.

Vanhasen linja epäilyttää

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtajana työskentelevä Penttilä haastaa pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) näkemyksiä valtiovetoisesta tulevaisuusohjelmasta, jossa Penttilä näkee talouden kriisin nostattamaa valtiokapitalismia.

Penttilän mukaan vapaan yhteiskunnan perusteet on asetettu kysymyksen alaisiksi sekä Euroopassa että maailmassa laajemminkin ja tietenkin myös Suomessa.

- Kysymys on siitä, miten Eurooppa ja Suomi tulevat ulos tästä lamasta. Kysymys on siitä, tuleeko markkinatalous ulos tästä kriisistä nitistettynä vai parempana, uudempana versiona. Minä haluaisin lähteä talkoisiin sen puolesta, että markkinatalous tulisi ulos parempana, sivistyneempänä versiona mutta yhä markkinatalousversiona, Penttilä saarnaa.

Vanhasen linjaama kolmas tie veisi Penttilän mielestä väärään suuntaan.

- Se sitoisi Suomen korkeisiin veroihin ja se sitoisi työvoimaa julkisiin hankkeisiin samaan aikaan kun ihmisiä tämän laman jälkeen pitäisi saada oikeasti tuottaviin töihin ja vastassa on työvoimapula, Penttilä torjuu pääministerin esityksiä.

Eurovaalikampanjansa Penttilä aloittaa huhtikuussa. Kokoomuksen puoluevaltuusto nimeää ensimmäiset kymmenen ehdokasta lauantaina ja loput ehdokkaat varmistuvat huhtikuuhun mennessä.

Lähteet: YLE Uutiset / Pekka Kinnunen