Tali-Ihantala-keskuksen arkkitehtikilpa ratkennut

Lappeenrannan Tieto-ja näyttelykeskus Tali-Ihantalan arkkitehtuurikilvan on voittanut Verstas Arkkitehdit Oy:n Kannas-suunnitelma. Paviljonkimaisessa suunnitelmassa on sovitettu uudisrakennus historiallisiin rakennuksiin katon vapaalla muotoilulla.

Lappeenranta
Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantala
Verstas Arkkitehdit Oy

Palkintolautakunnan mielestä Kannas sovittautuu yksinkertaisin elein ympäristönsä mittakaavaan. Voittajasuunnitelman takana ovat arkkitehdit Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva ja Ilkka Salminen sekä avustaja, arkkitehtiylioppilas Aapo Airas.

Linnoitukseen viime sotien torjuntataisteluiden elämyskeskus

Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantala on tarkoitus sijoittaa kahteen Lappeenrannan historiallisen Linnoituksen vanhaan rakennukseen sekä niiden väliin rakennettavaan uudisrakennukseen, jota arkkitehtuurikilpailu koski. Keskuksesta tulee ratsuväkiperinteen sekä viime sotien torjuntataistelujen tieto-, elämys- ja mediakeskus.

Lappeenrannan Linnoituksen historialliset rakennukset on toteutettu pääosin Venäjän vallan aikana 1700- ja 1800-luvun alussa. Arkkitehtuurikilpailun tavoitteena oli suunnitella arkkitehtonisesti korkeatasoinen, toimiva ja toteutuskelpoinen osa tieto- ja näyttelykeskuksesta, joka kunnioittaa historiallista ympäristöä sekä sopeutuu luontevasti olemassa olevien vanhojen rakennusten väliin.

Palkintolautakunnan mielestä Kannas sovittautuu yksinkertaisin elein ympäristönsä mittakaavaan.

Kaupunginhallitus päättää jatkosta

Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantalasta järjestetään nimikilpailu vielä tämän vuoden aikana. Hanketta ajava toimikunta haluaisi keskukselle lyhyen ja iskevän nimen.Tieto- ja elämyskeskus-suunnitelmien etenemisestä päättää Lappeenrannan kaupunginhallitus.

Tali-Ihantala-hankkeen kokonaiskustannukset ovat kuusi miljoonaa euroa. Kolmasosa kustannuksista on tarkoitus kattaa varojenkeräyskampanjalla. Valtion budjettirahoitus vuosina 2009-2011 on kaksi miljoonaa euroa. Lappeenrannan kaupungin rahoitusosuus on samoin kaksi miljoonaa euroa. Vuotuiset käyttökustannukset aiotaan kattaa pääsylippu- ja muilla tuloilla.

Tämänhetkisen arvion mukaan tieto- ja näyttelykeskus voitaisiin avata aikaisintaan 2012.

Arkkitehtikilpailun työt kirjastossa nähtävillä

Arkkitehtuurikilpailun palkintolautakuntaan kuuluivat Lappeenrannan kaupungin edustajina: kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen, EU-asiamies Hannu Äikäs, arkkitehti Jaakko Vatanen ja rakennuttajapäällikkö Erkki Suuronen, rakennustutkija Miikka Kurri ja rakennusarkkitehti Paula Kemppinen sekä heidän lisäkseen arkkitehdit Keijo Koskinen ja Samuli Miettinen. Tulosten arviointiin pyydettiin asiantuntijalausuntoja molemmissa kutsukilpailun vaiheissa.

Arkkitehtuurikilpailun toisen vaiheen kilpailutyöt ovat nähtävillä 11.5. alkaen Lappeenrannan maakuntakirjastossa toukokuun ajan.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala