Nimisuoja lisää poronlihan kiinnostavuutta

EU:n myöntämä nimisuoja luo uskoa poronlihan tuottajille. Poromiehet uskovat, että poronlihan nimisuoja lisää poronlihan myönteistä erottumista markkinoilla ja lisää kuluttajien kiinnostusta poronlihaan.

Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä elintarvikkeille
Suojattu alkuperänimitys EU-nimisuojamerkki

Lapin poron liha -alkuperänimelle myönnettyä suojamerkkiä voidaan käyttää Suomen poronhoitoalueella tuotetulle koko-, puoli- tai neljännesruhoina tai lihasosittain leikattuna myytävälle poronlihalle.

Paliskuntain yhdistyksen puheenjohtajan Jukka Knuutin mukaan poronlihan nimisuoja helpottaa poronlihan eteen tehtävää laatutyötä ja parantaa myönteistä mielikuvaa markkinoilla.

-Tämä varmasti antaa uskoa siihen, että meillä on tuote jota voidaan rinnastaa lähes brändiksi eli syntyy mielikuva puhtaasta poronlihasta, pohjoisesta artikkelista, sanoo Jukka Knuuti.

Nimisuoja pientuottajien hyödyksi

Knuutin mukaan saadulla nimisuojalla on suuri merkitys pientuottajille, jotka myyvät ns. punaista poronlihaa asianmukaisesti pakattuna. Suojattu alkuperänimitys- merkkiä voivat käyttää tuottajat joilla on EU-vaatimukset täyttävät tuotantojärjestelmät.

Hirvasniemen paliskunnan poroisäntänä toimiva Knuuti uskoo, että myös perinteistä suoramyyntiä harjoittavat poromiehet voivat käyttää nimisuojamerkkiä.

- Merkkiä ei tietenkään voi laittaa pakkaamattomaan lihaan, mutta merkkihän voi olla esimerkiksi oman talon seinässä tai ovessa missä hän poronlihaa myy suoraan kuluttajalle, täsmentää Knuuti.

Lihan alkuperämaa kiinnostaa

Paliskuntain yhdistyksessä perustellaan nimisuojan tärkeyttä, koska kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia aidoista perinteisistä tuotteista. Yhä useammat haluavat tietää missä ja miten heidän ostamansa elintarvikkeet ovat valmistettu. Poronliha haluttiin myös mukaan ainutlaatuisten ja mielenkiintoisten herkkujen joukkoon.

Matkailijoille halutaan varmistaa, että tarjolla oleva liha on aitoa perinteistä poronlihaa ja sitä on turvallista maistella.

Knuutin mukaan Euroopassakin voidaan syödä poronlihaa jos se on tuotettu EU:n omien lainsäädäntö- ja alkuperäismerkintöjen mukaisesta ja täyttää kriteerit, mitkä tälle alkuperäisnimimerkille on asetettu.

Poronlihan myyntialuettakin voitaisiin laajentaa jos sitä vaan olisi riittävästi. Ensisijaisesti sitä kuitenkin haluttaisiin myydä erikoisherkkuna nykyistä hieman paremmalla hinnalla eurooppalaisten pöytiin.

Erikoisuuksille EU- nimisuoja

EU:ssa on käytössä kolme erilaista nimisuojajärjestelmää elintarvikkeille ja maataloustuotteille. Suojattu alkuperänimitys (SAN), suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) ja aito perinteinen tuote (APT).

Suojattu alkuperäisnimitys -nimisuojamerkki on myönnetty mm. Lapin puikulalle, Parman kinkulle ja Camarguen härällä ja nyt siis myös Lapin Poron lihalle.

Esimerkiksi Kainuun rönttöselle on myönnetty suojattu maantieteellinen merkintä-suoja. Kalakukolle ja Karjalanpiirakalle on myönnetty erityisluonnetta koskeva todistus eli aito perinteinen tuote-merkki.

Poronkäristyskin saamassa nimisuojan

Paliskuntain yhdistys on jättänyt EU:lle myös kolme muuta nimisuojahakemusta. Vuonna 2004 on jätetty hakemukset Lapin Poron käristykselle, Lapin poron kuivalihalle ja Lapin poron kylmäsavulihalle.

Hakemuksia on EU-komission pyynnöstä täydennetty vuoden 2008 aikana, joten hakemuksien käsittely on käynnissä. Paliskuntain yhdistyksen toimistopäällikön Matti Särkelän mukaan ei kuitenkaan ole varmaa, että voidaanko jo vuoden päästä esitellä poronkäristykselle myönnetty nimisuojamerkki.

Lähteet: YLE Lappi / Raimo Torikka