1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Zuma astui presidentin virkaan Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikan uusi presidentti Jacob Zuma vannoi lauantaina virkavalansa. Sunnuntaina on vuorossa hallituksen nimittäminen.

Kuva: Reuters-TV

Afrikan kansalliskongressin ANC:n kiistelty puheenjohtaja Jacob Zuma valittiin odotetusti Etelä-Afrikan uudeksi presidentiksi huhtikuun lopulla käydyissä vaaleissa.

Maan neljäs demokraattisilla vaaleilla valittu parlamentti kokoontui keskiviikkona järjestäytymisistuntoonsa, joka huipentui Zuman valintaan presidentiksi.

Zuma sanoi virkaanastujaispuheessaan, että myös Etelä-Afrikkaa odottavat vaikeat taloudelliset ajat. Maan talous on jo saattanut luisua taantumaan ensimmäistä kertaa 17 vuoteen.

Lauantaina Etelä-Afrikassa vietetään Zuman virkaanastujia ja niihin liittyviä juhlallisuuksia. Virkaanastujaisiin osallistui myös apartheidin vastaisen taistelun keulakuva, Etelä-Afrikan ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti Nelson Mandela.

Hallitus puolestaan nimitetään sunnuntaina.

ANC on tulevalla vaalikaudella ison haasteen edessä - sen on lunastettava kansalle antamansa lupaukset köyhyyden, asuntopulan ja työttömyyden poistamisesta.